Quina és la recepta d'un bon conte?

L'AELC va celebrar la II Jornada sobre Narrativa Breu «Passem contes» a la Sala Sagarra de l'Ateneu Barcelonès el passat dijous 12 de maig. Hi van participar Manuel Baixauli, Damià Bardera, M. Mercè Cuartiella, Ramon Erra, Laura López Granell, Eva Piquer, Irene Pujadas, Sergi Pàmies, Ricard Ruiz Garzón i Ramon Solsona.

Recupera-la en fotografies

L'any 2021 l'Associació va tirar endavant la primera jornada dedicada al conte, que va tenir molt bona acollida, i aquest 2022 n'ha organitzat la segona edició, que va reunir una seixantena de persones. Sota el títol «Dins i fora del text» es van proposar diverses converses per tractar aspectes com l'extensió, els recursos, la interacció amb el lector o el paper que hi juguen els tipus de finals.

Tot i que la recepta d'un bon conte potser no existeix, els convidats van estar d'acord que ha de tenir pocs ingredients, evitar les moralines, no fer trampes i treballar molt el text.

En primer lloc, la periodista cultural i escriptora Eva Piquer va entrevistar Sergi Pàmies, un dels narradors contemporanis més reconeguts per llibres com La gran novel·la sobre Barcelona (1997), Si menges una llimona sense fer ganyotes (2006), La bicicleta estàtica (2010) o L’art de portar gavardina (2018). Recupera-la:
 


Després va ser el torn de «Les fonts del subtext» per debatre sobre extensió, el·lipsi, interacció i microrelat amb una taula rodona formada per Damià Bardera, autor de set llibres de contes i també de microrelats; M. Mercè Cuartiella, professora d'escriptura creativa i autora dels reculls com Gent que tu coneixes (2014); i Ramon Erra, professor d'escriptura i autor entre d'altres de La vida per rail (2011). Va ser moderada per Ricard Ruiz Garzón, secretari de l'AELC, i s'hi van poder veure recursos a través d'exemples concrets dels mateixos autors convidats. La conversa es pot recuperar:
 


La jornada es va tancar amb la taula rodona «I al final, què? Finals oberts vs finals tancats» per tractar especialment un dels recursos més importants de la narrativa breu. Hi van participar Manuel Baixauli, autor del recull de contes brevíssims Espiral (1998), reescrit i publicat al cap de dotze anys; Irene Pujadas, autora del recull Els desperfectes (2021); i Ramon Solsona, autor dels relats de Llibreta de vacances (2011) i Cementiri de butxaca (2006). Moderada per Laura López Granell, professora d'escriptura i assessora literària, la conversa es pot veure aquí:
 


Consulta el programa complet en PDF amb les biografies dels participants.

Fotografia de portada: © Carme Esteve / AELC