Videoclip dedicat al poemari guanyador del III Salvador Iborra

L'AELC presenta el videoclip dedicat al poemari de Laura Torres Bauzà, guanyadora del III Certamen Art Jove de poesia Salvador Iborra amb Els temps últims. El premi, convocat per l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana (AELC) amb l'Agència Catalana de la Joventut i l'Institut Balear de la Joventut, es va lliurar el passat 10 de desembre a través d'un acte virtual. El poemari serà publicat per Viena al 2021.

La formació que ofereix als finalistes aquest premi va permetre treballar enguany un material molt especial. Amb el grup Jansky, format per Laia Malo i Jaume Reus, cada finalista va preparar una cançó a partir d'un poema. El resultat és l'àlbum «Desori subversiu», el títol del qual prové d'un vers de Salvador Iborra, amb 10 cançons, una de cada finalista.

El lliurament virtual va consistir en un recital dels 10 joves i un tast del disc. Per reconèixer la guanyadora es va encarregar un videoclip a Alona Vinç, guanyadora del certamen de Disseny Gràfic d'Art Jove el 2018 i de l'Art Jove de les Arts Visuals el 2016.
 

 

El poema
Llepa’t la sang del tall net
abans que
esdevingui
el lícit arxiu de les runes:
el càstig,
l’engreix
del museu      del desastre.

La música i la imatge
La Laura va proposar de situar el seu poema dins d'un paisatge sonor, que fins i tot caminés cap a la música noise. Després d'enregistrar-la recitant, Jansky va assenyalar les paraules clau de cada vers i, per donar-los més importància i sonoritat van aplicar-hi la tècnica de slicing, que consisteix a fragmentar cada paraula o unitat de so en petites parts, segons l'accentuació sil·làbica.

Per reforçar el concepte de cova/museu, van experimentar amb un paisatge sonor natural enregistrat pels músics a s'Albufera de Mallorca reproduït a menor velocitat. A l'enregistrament original, hi apareixen ratpenats, granotes i diversos insectes que, un cop alentits, adquireixen noves textures que transporten a un escenari totalment oníric: sentim les pulsacions ultrasòniques dels ratpenats en forma de notes galàctiques, els grills talp fent de coral i les granotes verdes en forma de rialles guturals sorgides de les profunditats.

El resultat és un tema evocador, amb una forta càrrega dramàtica, que transporta a la cova on, d'aquí a uns anys, trobaran els fòssils o les ruïnes de la nostra societat. Accedeix aquí al disc sencer.

Alona Vinç, amb tot aquest material, va inspirar el seu treball en les coves d'Arguedas de Navarra com a paisatge.