Crònica del quart festival QLit

Es va celebrar del 21 al 24 d’octubre al Centre LGTBI de Barcelona i hi van assistir unes 300 persones. També es va poder veure en directe a YouTube. Les sessions es poden recuperar en vídeo al canal de l'AELC

Recupera'l en fotografies

El festival de literatura queer se centra en temàtiques LGBTI, queer i feminista. Enguany s'ha arribat a la quarta edició amb un cartell que va incloure des d'un homenatge a Bernat Cormand fins a una taula sobre clàssics amb perspectiva LGTBI passant per recitals poètics, lectures de contes per a petits i grans, traduccions, noves veus, còmic o recomanacions literàries.

El tret de sortida, dijous a la tarda, el van fer els llibreters amb una taula sobre recomanacions literàries. Hi van participar Josep Vitas (Antinous), Jesús Arpal Moya (La Caníbal), Connie Dagas (Cómplices) i Ana Navío (Prole) amb Helena Meri com a moderadora. Després va ser el torn de la literatura de gèneres fantàstics i temàtica LGTBI, amb Cordegel, d’Edgar Cotes, La llengua dels ocells, de Pere Parramon, Mentre durin les espelmes, de Josep Rodríguez i Ferrer, i Satèl·lits, d’Elisenda Solsona, acompanyats de Ricard Ruiz Garzón.

Divendres al matí Begoña Chorques i Sebastià Perelló van fer un recital de poesia en format de sessió relaxada (sessions amb normes de soroll i moviment menys estrictes on les persones amb Alzheimer, autisme, dificultats cognitives o famílies amb nadons poden gaudir d’una millor experiència). A la tarda, la primera sessió es va dedicar als clàssics: Maria-Mercè Marçal, amb Maria Sevilla, Joe Orton, amb Llàtzer Garcia, Marcel Proust, amb Marina Porras i Llorenç Villalonga, amb Eloy Fernández Porta, moderat per Sebastià Portell. La segona va ser sobre traducció i privilegi, amb Maria Bosom, Denise Duncan i Yannick Garcia, moderats per Miriam Hatibi.

La jornada de dissabte va incloure, novament, el recital de poesia amb Begoña Chorques i Sebastià Perelló, i també hi va participar Sònia Moll. Tot seguit, es va fer el lliurament del quart Imagina un amor, el concurs literari de narrativa en llengua catalana de temàtica LGBTI. Els relats es poden llegir en línia aquí. Els guanyadors han estat:

  • En la categoria de 12 a 15 anys: «Una fotografia en blanc i negre», de Laia Farràs Coll
  • En la categoria de 16 a 18 anys: «Remors de Tarragona», d'Ariadna Barberà Madrid
  • En la categoria d'adults: «Porpra», d’Ivan Belzunce Guillermo

Després va ser el torn d'Assum Guardiola, Judith Juanhuix i Violeta Richart, en una taula sobre noves veus moderada per Cristina Xifra. A la tarda, en una sessió tancada, es va fer una trobada amb el programa Lectures en Ruta i els coordinadors del festival, Bel Olid, Sebastià Portell i Ricard Ruiz Garzón. El moment més emotiu de la quarta edició del QLit va ser l'homenatge dedicat a Bernat Cormand. Hi van participar Anna Casals, Marina Espasa, Fe Fernández, Marina Llompart, Arianna Squilloni, acompanyades de Jordi Martín Lloret. Per acabar, es va organitzar una taula rodona sobre còmic LGBTIQ+ en català, amb Ian Bermúdez, Març Llinàs, Sebas Martín i Lucía de Palau com a convidats amb  Marina Vidal de moderadora.

La cloenda va fer-se diumenge amb un matí dedicat als contes, primer amb un contacontes infantil amb Nona Umbert i, després, amb una lectura de contes de Paper de vidre amb motiu del 20è aniversari de la revista. Carles Rebassa va llegir el seu conte «L'assassí», Clàudia Carreras va llegir «El retorn», de Maria-Mercè Marçal i «Canvi», d'Uxue Apaolaza, i Sara Serrano va llegir «La fàbrica de llum», de Marina Espasa, i «L'infern del paradís», de Biel Mesquida.

Fotografia: © Carme Esteve / AELC