QLit: festival de literatura queer de l'AELC

El festival és un punt de trobada i reflexió de persones lectores, escriptores i crítiques, i també de persones interessades en la temàtica LGBTI. Bel Olid, Sebastià Portell i Ricard Ruiz Garzón, comissaris del QLit, reuneixen, per primera vegada en un festival literari, alguns dels noms més destacats de l'art i l'activisme LGBTI. Per això, el ventall d'activitats és divers, combinant la reflexió i l'anàlisi amb l'experimentació i amb moments per a la festa.


QLit 2020

La tercera edició del festival es va celebrar al Centre LGTBI de Barcelona del 8 a l'11 d'octubre de 2020 amb format híbrid. Van passar-hi prop de 250 persones i ho van veure des de casa un centenar. Hi van participar Lucia Aliagas Picazo, Blanca Busquets, Mireia Calafell, Antonina Canyelles, Guillem Clua, Elpidio Domínguez, Eduard Escoffet, Marina Espasa, Isaias Fanlo, Anna Guitart, Gonzalo Hermo, Laura Huerga, Maggie Nelson, Arnau Nonell, Maria Antònia Massanet, Biel Mesquida, Esteve Miralles, Àngels Moreno, Bel Olid, Sebastià Portell, Magda Polo Pujadas, Jose Luís Ponce, Rosa Rey, Ricard Ruiz Garzón,  Lluís Maria Todó i Ricard Vela.

Pots veure aquí l'àlbum complet de fotografies i recuperar el festival al canal de Youtube de l'AELC.

Crònica de la tercera edició


Segona edició: QLit 2019

Es va celebrar del 13 al 17 de novembre al Centre LGTBI de Barcelona, cinc dies per aplegar, explorar i explicar la literatura dels cossos dissidents i dels desitjos no normatius que va aplegar unes 250 persones. S'hi van tractar temes com el teatre LGTBI, els joves i la sexualitat o la memòria històrica del col·lectiu amb la participació, entre d'altres, de Rafael M. Mérida, Thais Morales, Carme Pollina, Blanca Llum Vidal, Shaina Machlus, Marta Roqueta, Lena Crespi, Rosa M. Isart, March Rosich i Txus Garcia.

Tots els detalls de la segona edicióPrimera edició: QLit 2018

Del 14 al 17 de juny de 2018 es va celebrar a Barcelona el primer QLit. Hi van participar, entre d'altres, Eva Baltasar, Irene Jaume, Carol París, Alba Torrents, Estel Solé, Josefa Contijoch, Marta Font, Lluïsa Julià, Maria Isern, Guillem Gavaldà, Jaume Creus, Encarna Sant-Celoni i Maria Sevilla. Es van tractar autors com Maria-Mercè Marçal i temes com el ciberfeminisme, alternatives a l'amor romàntic o el feminisme i LGTBI en literatura infantil i juvenil.
Tots els actes del festival (excepte el recital poètic) va comptar amb servei d'interpretació a la llengua de signes, a càrrec del col·lectiu «Fetesamans».

Tots els detalls de la primera edició


Imagina un amor

En el marc del festival es va celebrar el primer i segon concurs literari per a joves de temàtica LGBTI en llengua catalana, «Imagina un amor», que té com a objectiu promoure la creació literària entre el jovent i el seu entorn al voltant de la temàtica LGBTI. 

Guanyadors, relats i bases del premi