Autors jubilats amb ingressos per activitats professionals

7 de gener de 2016

Els autors jubilats que tinguin ingressos a part de la pensió han d'anar en compte que aquests ingressos no superin una determinada quantitat al cap de l'any, altrament podrien perdre temporalment la pensió.

La llei, a banda de molt complexa, és molt dura per als escriptors, perquè es pot perdre temporalment la pensió si els ingressos per activitats professionals superen el salari mínim anual, que actualment està al voltant dels 9.000 euros. Dins d'aquests ingressos no només s'hi compten conferències o xerrades, sinó tots els drets d'autors, fins i tot els que corresponen a obres escrites abans de la jubilació.

Cal aclarir que els ingressos es declaren a Hisenda a través de les retencions de cada factura o liquidació, i és Hisenda qui passa aquesta informació a la Seguretat Social, la qual controla (o pot controlar) a partir de quin mes se supera la quantitat exempta (per al 2015 són 9.080,40 euros; per al 2016, 9.172,80 euros). A partir d'aquest mes, es pot perdre la pensió mensual i la dels mesos successius si es continuen percebent més ingressos.

El problema, per tant, és només per a aquelles persones jubilades que tenen ingressos d'activitats econòmiques (per res interessos bancaris o altres ingressos financers) que superen aquesta quantitat en tot l'any. Alguns autors, per a fer front a aquesta situació, intenten cobrar als últims mesos de l'any les factures o liquidacions, si calculen que estan a punt de superar els 9.080,40 euros anuals (dades de 2015) / 9.172,80 euros (dades de 2016).

El passat mes de novembre diverses entitats i associacions a nivell espanyol vam impulsar la declaració «Pel dret a continuar creant» [enllaç], que es va entregar al Ministerio de Cultura, Educación y Deporte, per a pressionar els governants a què modifiquin la llei de pensions. La declaració ha estat signada per l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana i Visual Entidad de Gestión de Artistas Plásticos (VEGAP), Sociedad General de Autores y Editores (SGAE), Asociación Colegial de Escritores de España (ACE), Plataforma en Defensa de la Cultura, Centro Español de Derechos Reprográficos (CEDRO), Federación de Músicos Asociados (FEMA), Foro de Asociaciones de Guionistas de Audiovisual (FAGA), Asociación estatal de compositores para el audiovisual (MUSIMAGEN), Asociación de Autores Literarios de Medios Audiovisuales (ALMA), Federación de Compañías de Danza (FECED), Junta de Autores de Música (JAM) i Asociación de Grupos de Música Antigua (GEMA).

Els socis de l'AELC, mentrestant, podeu seguir comptant amb els serveis d'assessoria legal i fiscal per a resoldre qualsevol dubte.


Comentaris

Envia un nou comentari

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
Aquesta pregunta permet comprovar que el contingut ha estat introduit per una persona i no pas per un programa de spam. Si et registres com usuari evitaràs aquesta comprovació .
Image CAPTCHA
Escriu els caràcters de la imatge sense espais.