Actualitat professional
Més continguts

El Tribunal europeu declara il·legal el sistema de remuneració per còpia privada a Espanya

9 de juny de 2016


El Tribunal de Justícia de la Unió Europea ha ratificat avui mateix el que els autors portàvem anys denunciant: el sistema de compensació als autors per la còpia privada de les seves obres no s'adequa a la normativa europea.

El 2012 el Govern espanyol va decretar que el «cànon digital» deixava de ser abonat per la indústria tecnològica i es faria efectiu via Pressupostos Generals de l'estat.

El Reial Decret que reformava el sistema va ser aprovat amb els vots en solitari del Partit Popular, en contra de les recomanacions de la Unió Europea, i argumentant que era una solució temporal.

La Junta Directiva de CEDRO, que compta amb representants de l'AELC, va decidir impugnar el Reial Decret, el març de 2013 al Tribunal Suprem, i a mitjan 2014 al tribunal europeu de Luxemburg. La principal raó per la impugnació va ser que l'import de la partida destinada a la compensació per còpia privada es basa en criteris purament pressupostaris, i no té per res en compte el perjudici real sobre els titulars de drets de propietat intel·lectual. Des que va entrar en vigor, el govern ha fixat la partida en 5 milions d'euros, a repartir entre els sectors del llibre, l'audiovisual i la música, molt per sota dels imports recomanats per informes elaborats pel propi govern (que, tot i que calculat molt a la baixa, el situaven entorn als 20 milions). En termes demogràfics, els 5 milions destinats suposen una mica menys de 0,11€ per habitant, una quantitat que situa l'Estat espanyol en última posició a Europa, molt per darrere dels altres països –Alemanya, amb 3,48€/hab. està en primer lloc, seguit de França amb 3,45€/hab. Noruega, amb 0,9€/hab. se situa en onzè lloc, només per citar alguns exemples–

A efectes pràctics, la regulació de 2012 buidava de contingut econòmic la compensació als autors per la còpia privada de les seves obres.

El TJUE ha declarat que aquest sistema de compensació planteja un problema insalvable: no garanteix que el cost de la compensació equitativa només sigui sufragat, en últim terme, pels usuaris de còpies privades. El comunicat argumenta que la compensació per còpia privada s'ha dissenyat en benefici exclusiu de les persones físiques, i el sistema espanyol no té cap mecanisme que permeti que les persones jurídiques puguin sol·licitar l'exempció de l'obligació de contribuir a finançar aquesta compensació, o almenys, a sol·licitar-ne la devolució.

Aquesta bona notícia és només un pas més perquè els autors tornin a tenir una compensació per còpia privada justa i equitativa. Ara, el Tribunal Suprem i altres òrgans jurisdiccionals espanyols han de resoldre els nombrosos recursos presentats pels titulars de drets a través de les entitats de gestió, en contra de totes les normes dictades sobre aquesta matèria des de 2012, molt especialment la reforma de la Llei de Propietat Intel·lectual, que va entrar en vigor el primer de gener de 2015.

La sentència del TJUE encara no s'ha fet pública, tot i així aquest tribunal ha difós una nota de premsa que podeu trobar en aquest enllaç:
http://curia.europa.eu/jcms/upload/docs/application/pdf/2016-06/cp160060es.pdf

Per a més informació sobre el tema, consulteu l'apartat de temes professionals d'aquesta pàgina en aquest enllaç: http://www.escriptors.cat/temes-professionals-drets-digitals també us recomanem el gràfic de la notícia publicada avui a El Mundo: "La cuenta pendiente del 'canon digital': hasta 400 millones de euros".

 

Comentaris

Envia un nou comentari

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
Aquesta pregunta permet comprovar que el contingut ha estat introduit per una persona i no pas per un programa de spam. Si et registres com usuari evitaràs aquesta comprovació .
Image CAPTCHA
Escriu els caràcters de la imatge sense espais.