IA a Europa: carta oberta a la Comissió Europea

L’AELC es fa ressò en català de la carta oberta a la vicepresidenta executiva de la Comissió Europea per a la Sobirania Tecnològica, la Seguretat i la Democràcia de la plataforma Creators for Europe United i convida els autors a signar-la i difondre-la.

Benvolguda vicepresidenta executiva Virkunnen,

protegeixi l’ànima creativa d’Europa!

Europa és molt més que una àrea geogràfica. És una promesa cultural: una promesa de llibertat, diversitat, innovació i cooperació. Aquesta promesa ha inspirat artistes, creatius i visionaris durant generacions.

No obstant això, avui aquest patrimoni està amenaçat, no només per la divisió política, sinó també per un desenvolupament tecnològic que degrada el nostre treball creatiu i el converteix en un simple recurs: la intel·ligència artificial generativa.

Nosaltres, les veus de les indústries creatives d’Europa —autors literaris, músics, actors, cineastes, fotògrafs, il·lustradors, compositors, dissenyadors, arquitectes, periodistes, traductors, artistes, productors, editors i representants de mitjans de comunicació i de les indústries culturals— fem sonar l’alarma.

Els nostres drets com a creadors i titulars de drets s’estan erosionant sistemàticament amb el pretext de «promoure la innovació». Milers de milions d’obres de creació s’estan utilitzant com a base per a sistemes de IA sense que en siguem coneixedors, sense que hi donem consentiment ni en rebem cap remuneració.

La Comissió Europea ha fet massa poc per protegir-nos d’aquesta pràctica.

Per això demanem una actuació decidida i ràpida:

1. Transparència total sobre totes les obres, contribucions i actuacions que s’han fet servir i es faran servir per entrenar models generatius d’IA i per a altres finalitats.

2. Remuneració adequada per l’ús de les nostres obres.

3. Aplicació coherent de les lleis de drets d’autor vigents, incloses les lleis contra les empreses tecnològiques globals.

4. Implicació de les indústries culturals, creatives i dels mitjans de comunicació en tots els processos reguladors per a la governança de la IA.

La intel·ligència artificial depèn del nostre contingut creatiu per funcionar. Altrament, la IA és cega, buida i muda. Ara com ara, els únics que se’n beneficien són els desenvolupadors dels models, mentre que els creadors i els titulars dels drets estan sent expropiats.

La IA pot ser un motor de progrés, però només si es construeix sobre uns fonaments legals i ètics prou sòlids.

Si Europa perd els seus creadors, no només perdrà la seva identitat cultural, sinó també un dels seus sectors econòmics més forts. Sacrificar aquest potencial significa posar en perill el futur d’Europa.

Insistim doncs a demanar-li que:

Protegeixi l’ànima creativa d’Europa, protegeixi els valors i les obres europeus. Actuï immediatament per garantir que la intel·ligència artificial es desenvolupi d’una manera justa, transparent i legal. Europa no pot quedar-se de braços plegats mentre es devaluen els seus fonaments culturals.

Amb gran preocupació, però també amb l’esperança d’una regulació ferma i justa,

Creators for Europe United — #openletterCFEUnited

(Traducció de Núria Busquet Molist.)

La tasca de l’AELC per la regulació de la IA
L’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana treballa en el context internacional i estatal per a la regulació de la IA en l’àmbit editorial a través del European Writers’ Council (EWC), el Consell Europeu d’Associacions de Traductors Literaris (CEATL) i CEDRO. A més a més, l’AELC ha posat a disposició de tothom un document de bones pràctiques en Intel·ligència Artificial i i ha estat una de les set associacions professionals europees que han elaborat la Guia sobre IA per al sector del llibre i el decàleg per a un ús ètic, legal i responsable del European Writers’ Council.

Fotografia: Pexels / Berna.