Qui guanya el V Certamen Salvador Iborra?

Jeroni Mas Fiol ha guanyat el V Certamen Art Jove de poesia Salvador Iborra amb el recull Castigar la fera. El poemari es publicarà aquest hivern amb Viena Edicions. El lliurament es va celebrar ahir a Barcelona, a la Fundació Joan Brossa - Centre de les Arts Lliures, i hi van assistir un centenar de persones. Conduït per Carla Fajardo, poeta i finalista de la primera edició, l’acte va consistir en un recital amb els 11 finalistes acompanyats per Jansky, grup d’electrònica format per Laia Malo i Jaume Reus.

Recupera l'acte en imatges

Germán Bartolomé Cerdà, Victor Benavides, Martí Berlanga Mascuñán, Josep Maria Codina Tobías, Aina Garcia-Carbó, Paül Herrera, Ferran Pi Planas, Adrià Puértolas Pérez, Albert Rabell Hernández i Clara Soberats Garau van llegir els seus versos amb música de Jansky, amb qui ja van compartir un taller durant la formació del premi. El darrer a fer-ho va ser Jeroni Mas Fiol. Sebastià Portell, president de l'AELC, va ser l'encarregat d'anunciar el guanyador, que va rebre la notícia molt sorprès.

Format per Laia Martínez López, Antoni Clapés, Maria Antònia Massanet, Carles Rebassa, Enric Viladot (editor de Viena), Natàlia Rabassa (Institut Balear de la Joventut) i Marta Vilardell (Agència Catalana de la Joventut) amb veu però sense vot, el jurat n’ha destacat «la contundència lírica i la cohesió del text».

Jeroni Mas Fiol (Palma, 2002) és poeta. Va ser finalista del IV Certamen Art Jove de poesia i participa activament en la vida cultural de Mallorca i Barcelona. També tira endavant el podcast «N’hi n’hi» sobre literatura amb Martí Grimalt i Sofia Lozano.
 

Grup Iborra
Finalistes, representant institucionals i Jansky després de l'acte. Clica damunt la imatge per ampliar-la © Carme Esteve / AELC

El premi
Un dels objectius i dels atractius del premi és l'articulació d'un espai de formació que faciliti dinàmiques de coneixement, d'interrelació i de debat entre els finalistes i amb altres escriptors. Enguany els onze joves van assistir a una formació a Binissalem, Mallorca, del 14 al 16 d’octubre. Aquest cap de setmana també l’han compartit plegats a Barcelona, amb una estada en un alberg de la Xarxa Nacional d'Albergs Socials a Catalunya, i assistint a activitats com la celebració dels cinc anys de «Lectures en ruta».

A més a més, els finalistes tindran accés a un mentoratge en grup i en privat per treballar aspectes dels seus poemaris amb Sònia Moll, David Caño i Marc Romera.

L’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana, juntament amb l’Institut Balear de la Joventut i l’Agència Catalana de la Joventut, convoquen anualment el Certamen Art Jove de Poesia Salvador Iborra, en homenatge al jove poeta valencià assassinat el 2011. El premi vol ser una eina de professionalització, a banda d'esperonar i fomentar la literatura en llengua catalana. Per aquest motiu a més a més de l'aportació econòmica (2.000 euros) el poemari guanyador es publica a Viena Edicions.