Qui són els finalistes del V Certamen Salvador Iborra?

La cinquena edició del Certamen Art Jove de poesia Salvador Iborra té onze finalistes, que han treballat plegats en una formació aquest cap de setmana sense saber qui és el guanyador. El 13 de novembre se celebra a Barcelona el lliurament del premi, en el qual participaran els onze poetes. Serà al migdia a la Fundació Joan Brossa - Centre de les Arts Lliures.

Aquest 2022 els finalistes del concurs són: Germán Bartolomé Cerdà (Blanes), Victor Benavides (València), Martí Berlanga Mascuñán (Barcelona), Josep Maria Codina Tobías (Camprodon), Aina Garcia-Carbó (Castelló de La Plana), Paül Herrera (Barcelona), Jeroni Mas Fiol (Palma), Ferran Pi Planas (Palma), Adrià Puértolas Pérez (Barcelona), Albert Rabell Hernández (Igualada) i Clara Soberats Garau (Palma).

El jurat ha estat format per Laia Martínez López, Antoni Clapés, Maria Antònia Massanet, Carles Rebassa,  Enric Viladot (editor de Viena) i Natàlia Rabassa (Institut Balear de la Joventut) i Marta Vilardell (Agència Catalana de la Joventut) amb veu però sense vot.

Un dels objectius i dels atractius del premi és l'articulació d'un espai de formació que faciliti dinàmiques de coneixement, d'interrelació i de debat entre els finalistes i amb altres escriptors. Enguany els onze joves han assistit a una formació a Binissalem, Mallorca, del 14 al 16 d’octubre. S'han allotjat a l'alberg S’Olivaret i també han fet activitats a la Fundació Mallorca Literària i a Can Gelabert. El programa d'activitats ha inclòs, entre d'altres:

  • Una xerrada sobre orientació professional amb de Sebastià Portell, president de l'AELC.
  • Un taller de recitació amb Sion Capçana.
  • Un club de lectura amb Lucia Petrelli.
  • Un taller sobre poesia i música electrònica amb Jansky.
  • Una xerrada sobre la configuració d’un poemari amb Josep Manuel Vidal-Illanes.

A més a més, els finalistes tindran accés a un mentoratge en grup i en privat per treballar aspectes dels seus poemaris amb Sònia Moll, David Caño i Marc Romera.

L’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana, juntament amb l’Institut Balear de la Joventut i l’Agència Catalana de la Joventut, convoquen anualment el Certamen Art Jove de Poesia Salvador Iborra, en homenatge al jove poeta valencià assassinat el 2011. El premi vol ser una eina de professionalització, a banda d'esperonar i fomentar la literatura en llengua catalana. Per aquest motiu a més a més de l'aportació econòmica (2.000 euros) el poemari guanyador es publica a Viena Edicions.