L'AELC lliurarà la Lletra Lila a Mercé Viana

6 de març de 2018

Amb motiu del 8 de març, Dia Internacional de les Dones, l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana entregarà la seva Lletra Lila a Mercé Viana.
 
La Lletra Lila és un reconeixement a la trajectòria cívica i literària que atorga la Junta territorial de l'AELC al País Valencià.

El lliurament de la Lletra Lila tindrà lloc dimecres 14 de març, a les 20:00h, a l'Octubre Centre de Cultura Contemporània de València.

L'acte serà presentat per la poeta Pura Peris, i Verònica Cantó, acadèmica de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua, repassarà la trajectòria de la pedagoga i escriptora Mercé Viana. A continuació, la cantautora tortosina Montse Castellà oferirà un recital, i l'acte finalitzarà amb un sopar literari, pel qual cal reservar abans del 9 de març (18€ per persona) a aelc@escriptors.cat

Aquesta iniciativa compta amb la col·laboració d'Acció Cultural del País Valencià i de la llibreria Fan Set, i amb el patrocini de CEDRO i la Institució de les Lletres Catalanes.

Amb la Lletra Lila es vol contribuir a visibilitzar la trajectòria cívica i artística de dones especialment rellevants en l'àmbit de la cultura i la llengua, i alhora enriquir una diada reivindicativa com el 8 de març des d'una perspectiva literària. La Lletra Lila és una iniciativa de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana inciada l'any 2016, i que fins ara ha reconegut l'obra i la trajectòria de la poeta i traductora Encarna Sant-Celoni (2016), i d'Isabel Robles (2017), professora, poeta, traductora i crítica literària.


Mercé Viana (Alfafar, l'Horta, 1946) és pedagoga i escriptora.
 
En plena postguerra estudia en una escola rígida i trista del franquisme que anys més tard l'empeny a lluitar per un model d'escola diferent per a tot el país. Mestra i llicenciada en Filosofia i Ciències de l'educació, especialitzada en didàctica de la llengua, ha treballat en les diverses etapes educatives, des de la infantil fins a la universitària. Seguidora de Freinet, s'integra en els moviments de renovació pedagògica i exerceix de formadora del professorat a més de dirigir la revista Espais Didàctics. Té publicades un gran nombre d'obres didàctiques entre llibres de text i quaderns de lectura comprensiva. Per altra banda són destacables els seus articles sobre temes pedagògics. Ha rebut el reconeixement de la Conselleria de Cultura de la Generalitat Valenciana.

Amb la voluntat d'incidir en l'aprenentatge dels més joves, és una escriptora prolífica de narrativa infantil i juvenil que compta amb més d'un centenar de contes, plens de fantasia, entre textos dedicats als més petits com L'abecedari fantàstic (2010) i altres contes adreçats a infants i joves. Algunes d'aquestes narracions com Mei Mei vol ser rei (2005), Lula i les abelles, Les petjades d'Àfrica (2012) o Ximena, Ximenissima (2017) han obtingut premis als millors llibres infantils i juvenils.

També ha escrit poesia per a adults. Amb l'obra Ai del dolor del buit (1991) ha rebut el premi La Forest d'Arana de València.


Pàgina web de Mercè Viana a l'AEL: www.escriptors.cat/autors/vianam

Entrevista de vídeo a Mercè Viana «Lletres i Memòria»: www.memoro.org