El Congrés dels Diputats convalida el model de compensació per còpia privada

Catalan
12 de juliol de 2017El ple del Congrés dels Diputats va donar llum verda ahir al Reial Decret-Llei aprovat el 3 de juliol pel Consell de Ministres, que regula el nou sistema de finançament de la compensació per còpia privada pel qual es carrega l'import de la compensació en els fabricants, importadors i distribuïdors dels dispositius que poden ser utilitzats per fer còpies d'obres protegides per la llei de propietat intel·lectual.

 

El text ha estat votat a favor per 270 diputats (del PP, PSOE, Ciudadanos, PdeCat, PNV i CPV), 18 abstencions (Izquierda Unida) i 60 vots en contra (Podemos, En Comú Podem i En Marea).

 

La nova normativa, que entrarà en vigor l'1 d'agost, reconeix una compensació per a autors i editors de llibres i de publicacions assimilades per a tots els dispositius que permeten la còpia privada d'aquest tipus d'obres: s'hi inclouen, entre altres, els telèfons mòbils, les tauletes, els escàners, les fotocopiadores i les impressores.

 

Amb aquesta normativa s'exclou del pagament a les persones físiques i jurídiques que justifiquin el destí professional dels equips i suports adquirits, i a tot el sector públic. Per a gestionar la facturació de la compensació equitativa per còpia privada als fabricants i distribuïdors, les entitats de gestió han de constituir una persona jurídica que, a més, serà la responsable de gestionar les excepcions del pagament i els reemborsaments.


Llegiu el text aprovat en aquest enllaç: https://www.boe.es/boe/dias/2017/07/04/pdfs/BOE-A-2017-7718.pdf

 


Llegiu-ne més:· El Govern espanyol recupera el model europeu de compensació per còpia privada, 3 de juliol de 2017.

· El Suprem declara «nul» el sistema de remuneració per còpia privada del PP, novembre de 2016.

· El Tribunal europeu declara il·legal el sistema de remuneració per còpia privada a Espanya, juny de 2016.Categoria