El sector editorial espanyol acumula sis anys seguits de pèrdues

Catalan

15 de juliol de 2014

La venda de llibres ha caigut per sisè any consecutiu a l'Estat espanyol. En concret, el 2013 un 9,7% en nombre d'exemplars venuts, i un 11,7% en facturació global. Males notícies per al sector editorial, que ha tingut unes pèrdues del 19% en els últims deu anys, i que d'ençà que va començar la davallada ha reculat a nivells de 1994 pel que fa als ingressos per facturació del mercat interior.

Són dades extretes de l'Anàlisi del Comerç del Llibre a Espanya de l'any 2013, presentat ahir per la Federación de Gremios de Editores de España (FGEE). A pesar de la difícil situació, segons va destacar Xavier Mallafré, president d'FGEE, els 2.798 milions d'euros de facturació de l'any passat mantenen el sector editorial al capdavant de les indústries culturals de l'Estat espanyol.

L'anàlisi mostra, en canvi, que el mercat del llibre electrònic, tot i l'embat de la pirateria i l'elevada fiscalitat –21% d'IVA–, ha crescut un 8,1% i suposa el 3,7% del total de la facturació del sector, per davant de països com França o Alemanya.

Els editors estan d'acord a assenyalar les diverses causes d'aquesta caiguda generalitzada. A la disminució del consum de llibres derivat de la crisi econòmica, cal afegir el descens, i en alguns casos supressió, dels ajuts públics a les famílies per la compra de llibres de text –dels 300 milions del curs 2008/09 als 80 del curs 2013/14.

Igualment rellevant és la ineficàcia de la llei Sinde i la manca d'interès de l'administració per a combatre tant l'elevada pirateria del llibre electrònic com la còpia privada il·legal. En aquest sentit, segons ja va avançar l'Observatorio de Pirateria y Hábitos de Consumo Culturales 2013, la pirateria ha suposat unes pèrdues de prop de 302 milions d'euros per al sector editorial.

Altres causes apuntades són la baixada dels preus de venda dels llibres –2,1% des del 2012–, la reducció d'inversions públiques en els fons per a biblioteques públiques i de centres docents i la manca de polítiques que promoguin la importància de protegir la creació intel·lectual.

La notícia a la premsa:

ABC: Las ventas de libros cayeron un 9,7% en 2013.
Ara: La venda de llibres cau gairebé un 10% a l'Estat durant el 2013.
El Cultural: El libro, en caída libre.
Expansión: La venta de libros se hunde casi un 10% en España en 2013.
El País: Saltan las alarmas en el sector editorial español al retroceder 20 años.
El Periódico: El mercat del llibre segueix desplomant-se.
Todo eReaders: El sector editorial español entra en coma y retrocede 20 años.
 


Categoria