El Suprem declara «nul» el sistema de remuneració per còpia privada del PP

Catalan
11 de novembre de 2016

Avui s'ha filtrat a la premsa que el Tribunal Suprem espanyol ha declarat «nul» i «inaplicable en el seu conjunt» el Reial Decret 1657/2012 que va imposar el Partit Popular i que regeix des del 2012 el sistema de remuneració per còpia privada a l'Estat espanyol.

Aquesta decisió, que segueix la declaració del Tribunal Europeu del passat mes de juny, desmantella un model que ha resultat nefast per a autors i editors, i per la labor que desenvolupen les entitats de gestió a l'Estat espanyol.


 

El 2012 el Govern espanyol (amb els vots en solitari del Partit Popular) va decretar que l'anomenat «cànon digital» deixava de ser abonat per la indústria tecnològica i es faria efectiu via Pressupostos Generals de l'Estat. Aquesta regulació, però, plantejava molts dubtes pel fet que l'import de la partida destinada a la compensació per còpia privada es basava en criteris purament pressupostaris, sense quantificar el perjudici real sobre els titulars de drets de propietat intel·lectual, i sense discriminar entre usuaris.

Després d'anys de litigi, amb nombrosos recursos interposats per les entitats de gestió espanyoles, el passat mes de juny el Tribunal de Justícia de la Unió Europea va declarar il·legal aquest sistema, en considerar que era contrari a la directiva europea sobre drets d'autor. Amb aquesta sentència, només era qüestió de temps perquè el Tribunal Suprem es pronunciés en la mateixa direcció.

Durant aquests anys d'aplicació de la normativa, el Govern espanyol ha reduït la compensació per còpia privada a la mínima expressió. Ha establert repetidament la compensació per còpia privada en 5 milions d'euros anuals, que en termes demogràfics ha situat l'Estat espanyol a la cua d'Europa –França, amb 2,6€/hab. està en primer lloc i Noruega, amb 0,9€/hab. en onzè lloc, només per citar uns exemples.

Després d'aquesta sentència definitiva, l'executiu espanyol haurà d'iniciar un procés de remodelació de la regulació que tingui en compte la normativa europea. Aquesta mateixa tarda el ministre Íñigo Méndez de Vigo, a través d'un piulet del Partit Popular, ha dit «estudiaremos con detenimiento un sistema alternativo al canon digital. Hablaremos con el sector para buscar soluciones». El Govern tindrà doncs una nova oportunitat per tenir en compte l'opinió dels titulars dels drets, i no només la de les multinacionals tecnològiques.

* * *
Descàrrega: Sentència del TSJ (pdf).

Més informació sobre aquest tema a l'apartat Temes professionals > Drets digitals d'aquest web: http://www.escriptors.cat/temes-professionals-drets-digitals

La notícia a la premsa:

El Español: El TS tumba el canon digital del PP para que no lo sigan pagando todos los españoles.(Mitjà on s'ha filtrat primer la notícia)
El Mundo: El Tribunal Supremo declara "nulo" e "inaplicable" el canon digital.
La Vanguardia: El Supremo tumba el canon digital aprobado por el PP en 2012.
Vilaweb: El Suprem espanyol tomba el ‘cànon digital’ aprovat pel govern de Rajoy.
CEDRO: El Tribunal Supremo anula la regulación del «canon digital».


Categoria