L'Eurocambra aprova la directiva sobre les entitats de gestió

Catalan

El Parlament Europeu ha adoptat, per vasta majoria –640 vots a favor, 18 en contra i 22 abstencions– la nova directiva sobre entitats de gestió col·lectiva. Aquesta directiva s'inscriu en el marc de la Digital Agenda for Europe [enllaç] i la Europe Strategy 2020 [enllaç], dues iniciatives de la Comissió Europea que tenen per objectiu configurar el mercat comú digital a Europa i afavorir que Internet i les tecnologies digitals aportin un creixement econòmic sostenible als països de la Unió. Amb l'obertura del mercat comú digital també es pretén promoure la diversitat cultural europea, afavorint que els proveïdors innovadors i alternatius i els productes culturals i artístics més minoritaris també tinguin accés al mercat.

La directiva està dissenyada per garantir el correcte funcionament de la gestió dels drets d'autor per part de les entitats de gestió col·lectiva europees, i per facilitar l'obtenció de llicències multiterritorials a Internet. Amb el nou redactat, els proveïdors a Internet de material protegit per la Llei de Propietat Intel·lectual (webs de música, llibres electrònics, produccions audiovisuals…) podran obtenir llicències multiterritorials de manera simple a través d'una sola entitat de gestió de drets, sense haver de tractar, com fins ara, amb diferents entitats per a cada país.

Pel que fa als titulars dels drets, la nova directiva inclou mesures més estrictes per a la distribució de la remuneració en concepte de drets d'autor, entre les quals l'adopció d'un límit de temps –9 mesos des del tancament de l'any fiscal– dins del qual els titulars han d'haver cobrat els ingressos corresponents [L. 84/87, art. 13.1]. També garanteix que es pugui retirar de manera parcial o completa l'autorització de la gestió dels drets a l'entitat de gestió, i que es pugui escollir la gestió de només certes categories de drets (per exemple, relatives a la forma d'explotació: radiodifusió, teatral, reproducció en línia…) o segons el territori [L 84/83, art. 5.2].

Els països membres de la Unió Europea tenen fins abril de 2016 per adaptar aquesta normativa. Pel que fa a l'Estat espanyol cal destacar que aquesta directiva modifica substancialment el polèmic redactat de la Llei de Propietat Intel·lectual que en aquests moments està tramitant el Govern central, especialment en relació a les restriccions que el Govern vol aplicar a les entitats de gestió col·lectiva espanyoles.

     –INFORMA'T-EN MÉS–

Nota de premsa de la Comissió Europea (en anglès).
Directiva europea (pdf, en anglès).
AELC: Crítiques del Consell d'Estat a la proposta de reforma de la Llei de Propietat Intel·lectual.
CEDRO: La reforma de la Ley de Propiedad Intelectual entra en el Congreso.
AELC: El Govern espanyol aprova l'esborrany de Llei de Propietat Intel·lectual d'esquena al sector.
AELC: La Comissió Europea acorda un full de ruta per modernitzar els drets d'autor en l'economia digital.



Categoria