Autors i Autores

Joan Agut
1934-2011

Pòrtic

Joan Agut (Barcelona, 1934 - Caldes de Montbui, 2011) neix al si d'una família de petits comerciants. Als tretze anys és expulsat de l'escola i treballa com a peixater al mercat d'Hostafrancs. Escriptor, editor i crític literari, el 1959 marxa a París amb la intenció de fer vida d'artista, com els seus admirats Hemingway i Miller. Dos anys després torna a Barcelona i obre una llibreria. Aquests contactes amb el món dels llibres seran els primers passos d'aproximació a una de les professions de la seva vida, la d'editor.

Durant més de 35 anys fa d'editor a Barcelona en diferents etapes. Treballa a l'editorial Bruguera, on impulsa una línia d'edició en català, i a Edhasa. També és un dels fundadors de l'editorial Barcanova i, amb posterioritat, ja com a propietari, de l'editorial Thassàlia. Ha estat conseller delegat d'El Correo Catalán i ha militat al Front Nacional de Catalunya.

El 1997 comença una altra època de la seva dedicació al món dels llibres, aquesta vegada com a escriptor. Després d'un llibre de contes inicial, publica novel·les com Gombó i Mister Belvedere, finalista del premi Sant Jordi 2000; El mestre de Taüll, premi Crexells del 2001 a la millor novel·la de l'any; L'arbre de la memòria, premi Pin i Soler del 2001; o Pastís de noces, premi Carlemany del 2003, entre altres.

També s'ha de destacar la seva faceta de crític literari. El gruix d'aquests escrits han estat publicats al diari Avui des del 1977.

Va ser soci de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana.Pàgina elaborada per Xulio Ricardo Trigo per a l'AELC.
Fotografies: Arxiu de l'AELC.