Autors i Autores

Sergi Belbel

Pòrtic

Sergi Belbel (Terrassa, 1963). És autor, director i traductor teatral. Llicenciat, l'any 1986, en Filologia Romànica i Francesa per la Universitat Autònoma de Barcelona, és membre fundador de l'Aula de Teatre de la UAB i professor de Dramatúrgia a l'Institut del Teatre de Barcelona des de 1988. Des de la temporada 2006-2007 és director artístic del Teatre Nacional de Catalunya.

L'any 1985, amb la versió castellana de la seva primera obra, Calidoscopios y faros de hoy, obté el Primer Premio Marqués de Bradomín, i des d'aleshores publica peces teatrals de manera constant i amb gran reconeixement de crítica i públic, tant dins com fora de Catalunya. Així, el 1987 obté els premis Ciutat de Granollers per Dins la seva memòria i el premi Ignasi Iglésias per Elsa Schneider. De la mateixa manera, obres com La sang (1988), Després de la pluja (Premi Nacional de Literatura Dramàtica de la Generalitat de Catalunya 1993-95 i Premi Serra d'Or 1994), Morir (premi Born de Teatre, 1995), El temps de Plank (1999), Forasters (premi Butaca 2005 al millor text i al millor espectacle teatral), Mòbil (2005) o A la Toscana (2007), són peces de gran ressò. La repercussió internacional de Sergi Belbel és perfectament visible en el gran nombre d'obres seves representades a l'estranger, així com en les múltiples traduccions que s'han fet dels seus llibres a una quinzena d'idiomes.

Amb peces de ritme àgil i directe, on temes com la comunicació en les relacions humanes i el temps apareixen constantment, és una de les veus més representatives del teatre català contemporani i es pot comptar entre els dramaturgs catalans de més projecció de tots els temps.

És soci de l'AELC.

Pàgina elaborada per Toni Terrades per a l'AELC.
Documentació: Txiqui Vanaclocha i Toni Terrades.
Fotografies: ©David Ruano.