Autors i Autores

Antoni Clapés

Antoni Clapés, l'any 2015, a Poblet.
L'autor, a Zúric, el 2015.
Antoni Clapés, a Siurana.

Biografia

Antoni Clapés Flaqué neix a Sabadell el juliol de 1948. És el darrer dels quatre fills de Lluís Clapés i d'Agnès Flaqué. El pare, tot i tenir el guanyapà en la indústria tèxtil, conrea l'escultura i la pintura, i és un incansable activista cultural sabadellenc; a ell, especialment, es deu la creació del Museu d'Art de Sabadell.

Antoni Clapés estudia la primària i el batxillerat als Escolapis de Sabadell i Ciències Econòmiques a la Universitat de Barcelona. Des de 1966 fins a 2013 treballa com a consultor en la indústria informàtica. Entre 1970 i 1974 col·labora en la creació i la direcció de Sala Tres, un espai dedicat a l'art contemporani. El 1976 obre, a Sabadell, la llibreria Els dies i, posteriorment, crea Les edicions dels dies (1981 – 1986). Al 1989 crea, i dirigeix fins ara mateix, Cafè Central, un projecte editorial independent al servei de la poesia. Les seves aficions són passejar i llegir.

Des de 1964 escriu poesia i textos relacionats amb la poesia. Fins ara ha publicat dues dotzenes de llibres i nombrosos textos en edicions d'art, pròlegs, plaquettes i antologies. Tradueix poesia del francès i de l'italià. La seva poesia ha estat traduïda i editada al francès, espanyol, anglès, italià, portuguès i alemany. Ha guanyat els premis de Poesia Joan Alcover (1989), Cadaqués a Quima Jaume (2010) i Josep Maria Llompart – Cavall Verd (2010), i els de Traducció Mots Passants (Departament de Filologia Francesa i Romànica – UAB, 2012) i el Rafel Jaume – Cavall Verd (2012).

Les seves reflexions sobre el llenguatge i la poesia les ha plasmat en dues exposicions: La casa de l'ésser? (Associació per a les Arts Contemporànies. Vic: 1999) i D'estar a estar (Container de l'IGAC. Girona: 2008). Ha fet lectures de la seva obra a molts indrets de Catalunya i dels països de llengua catalana, i a Universitats i Festivals de Poesia a Mèxic, Quebec, EUA, Xile, Alemanya, Argentina, França, Anglaterra, País de Gal·les, Bèlgica, Portugal, Eslovènia i Canadà. Ha dirigit cursos i seminaris sobre Ausiàs March, Poesia a l'Orient, Poesia i Mística, Poesia i Filosofia, Friedrich Hölderlin, María Zambrano, les Avantguardes catalanes, John Cage, Màrius Torres, The Black Mountain College, i ha  donat conferències sobre Shakespeare, Caspar David Friedrich, Vicente Huidobro, Elizabeth Barrett-Browning, Albert Ràfols Casamada, Grup Gallot, Modest Urgell, Joan Teixidor, Salvatore Quasimodo, Agustí Bartra, Palau i Fabre,  Joan Sales, Gabriel Ferrater, Salvador Espriu, Bartomeu Rosselló-Pòrcel i J.M. Coetzee, entre altres.

El 2010, a propòsit del centenari de Màrius Torres, crea i dirigeix l'espectacle Com una espurna, que és representat a Lleida, Barcelona, La Garriga, Londres, Girona, Sabadell i Terrassa. El 2014 crea i dirigeix l'espectacle No t'angoixis per les meves llàgrimes, amb textos extrets de Tomba de Lou, de Denise Desautels, representat a Girona i Barcelona.

Col·labora a les pàgines literàries de l'Avui, La Vanguardia, The Barcelona Review, Reduccions, Transversal, Caràcters, i actualment fa ressenyes de poesia a Sonograma. Ha treballat amb els artistes plàstics Benet Rossell, Marga Ximénez, Lafon+Rierola, Jaume Ribas, Asunción+Guasch, Alícia Casadesús i Pilar Abad.