Autors i Autores

Rosa-Maria Colom

Fotografia de Rosa-Maria Colom.
L'autora, acompanyada de reconeguts escriptors de literatura infantil i juvenil balear. Any 2018.
Rosa-Maria Colom a la Fira de Frankfurt. Any 2007.
Premi Mallorca de creació literària. Any 2009.

Biografia

Rosa-Maria Colom i Bernat neix a Sóller, Mallorca, el 1937, i és una de les escriptores illenques més prolífiques en el camp de la literatura infantil i juvenil.

Passa la seva infantesa a Sóller fins que es casa i es trasllada a Manresa. Fins als 11 anys viu en una casa enmig de la natura, un paratge idíl·lic amb un gran protagonisme de les aigües que, com els boscos, són elements que marcaran la seva trajectòria literària. Després dels 11 anys se’n va a viure al centre de Sóller, moment que l’autora considera el final de la seva infantesa.

Durant aquesta etapa, Rosa-Maria Colom té un fort lligam amb la seva àvia, una de les figures que, juntament amb el seu marit, l’endinsaran en el món de la literatura i la cultura catalanes. Amb ella passa moltes hores, era una gran contadora d’històries, i setmana rere setmana freqüenten  la biblioteca de Sóller. Allà cau a les mans de l’autora un dels llibres més reveladors per a ella: Alícia al país de les meravelles. Per altra banda, el seu marit, Llorenç Mayol, amant de la cultura catalana i a qui Colom defineix com una autèntica biblioteca, dedicava els vespres a llegir-li novel·les que també marcarien un abans i un després en la seva carrera, com ara Solitud. També fou Llorenç Mayol qui la va animar a estudiar batxillerat, ja que als 15 anys va deixar l’escola, però el naixement de les seves tres filles i un seguit de fets personals l’hi van impedir. Així doncs, no és fins al 1978, amb la restauració democràtica i ja en l’edat adulta, que Rosa-Maria Colom inicia els seus estudis i fa la carrera de Magisteri a la Universitat de les Illes Balears. És en aquesta etapa quan una professora de Rosa-Maria Colom descobreix el seu talent i sorgeix l’escriptora.  

Rosa-Maria Colom és, doncs, una escriptora tardana que es dona a conèixer el 1991 amb la seva primera novel·la de literatura infantil i juvenil, El mandarí i jo, que és guardonada amb el premi Cifre de Colonya. Això li dona un empenta per continuar escrivint i, de fet, ho ha fet ininterrompudament fins a dia d’avui amb una obra composta de 23 novel·les, la immensa majoria de narrativa infantil i juvenil, i 10 d’elles premiades. És una escriptora transgressora i destaca la seva gran inventiva, que es plasma en una literatura fantàstica, ambivalent i plena d’il·lusió, però també plena de realitat amb temes tradicionalment llunyans de la literatura infantil i juvenil com la mort, la soledat o la por.

En la seva literatura hi trobem un clar precedent: les rondalles mallorquines. Aquestes li han servit d’inspiració i de referent en obres com La Dama Blanca i altres rondalles (1997), que va merèixer el premi Lola Anglada el 1997; El misteri de les maletes negres (2011), un tribut a la rondalla preferida de l’autora, La filla del sol i la lluna; o Rondalla del tramvia (1997). A més, el 2008 Colom fa una adaptació infantil de la rondalla L’amor de les tres taronges, d’Antoni Maria Alcover. 

Un altre element rellevant en l’obra de Colom és la intertextualitat, amb textos que en molts casos dialoguen amb grans clàssics de la literatura infantil i juvenil europeus. En són un exemple obres com La perversa Caputxeta (2003), La veritable història de na Blanca Blancaneu (2012) o L’escola secreta de madame Dudú (2002), obra amb què guanya el premi Cifre de Colonya per segona vegada. Alhora, Rosa-Maria Colom incorpora a les seves històries grans personatges canònics: el protagonista de Coppelius, el creador d’autòmats (2020), guardonada amb el premi Ciutat d’Alzira, és el mateix Sherlock Holmes, i a Ulls de fum (1996), una de les obres més valorades per l’autora, apareixen el Petit Príncep, Phileas Foog o l’Home de Llauna.

Altres obres de gran interès són La màgia de Mercúria (1994) o Carlota, Joan Miró i l’ocell del rellotge suís (2007), una història que Colom defineix d’“agosarada”, amb una fantasia  sense límits però també amb una gran recerca darrere. És un relat il·lustrat amb vint-i-tres reproduccions de quadres del pintor d’arrels solleriques i que l’editorial Moll va reeditar per a les escoles. El 2007 va rebre el premi Vicent Silvestre i el 2008 va guanyar el premi Faula al millor llibre editat de Mallorca. 

La seva literatura fantàstica no es limita a l’univers infantil, i és que la seva obra per adults no és menys considerada. Ha escrit quatre novel·les, entre elles La Salrana, que va guanyar el premi 25 d’Abril de la Vila de Benissa el 1995, i La mort de l’escriptor, que el 2009 va obtenir el premi Mallorca de Creació Literària.

Actualment Colom té un editor, Ifeelbook, que s’encarrega de la promoció i de la projecció de la carrera de l’escriptora.