Salvador
Company
Associació d'Escriptors en Llengua Catalana
Biografia


Salvador Company Gimeno va néixer el 1970 a València, l'Horta. Llicenciat en Filologia Hispànica el 1993, es va doctorar en la mateixa especialitat el 1998 amb una tesi sobre l'adaptació cinematogràfica de Tiempo de Silencio.

S'inicia amb el recull de contes El cel a trossos (2001), de llenguatge viu i to irònic. El 2002 publica la novel·la Voleriana, de descripcions minucioses i alternança de veus narratives, guardonada amb el premi Documenta 2001. Lawn tennis, engloba quatre històries tragicocòmiques ambientades en la postguerra. El tema principal del recull és la desfeta de la Guerra Civil i les seves conseqüències: hi planteja la necessitat de recuperar la memòria històrica. Amb Silenci de plom (2008) reprèn els ambients i els temes de les obres anteriors mitjançant un fil argumental triple que enllaça amb l'actualitat del País Valencià, la Guerra Civil i la postguerra i un futur imaginari de ciència-ficció. Salvador Company mostra un especial interès a reflectir temes polítics, culturals, religiosos i socials típicament valencians. De fet, totes les seves històries s'emmarquen a la localitat fictícia de Benborser, una espècie de ressò del País Valencià. La creació d'un univers imaginari al voltant d'aquesta població suposa un dels elements més originals de la seva obra.

El 2015 és guardonat amb el premi Pin i Soler Ciutat de Tarragona de novel·la per Sense fi, una obra calidoscòpica que gira a l'entorn de tres personatges perduts, amb vides aparentment allunyades, que han de passar comptes amb el seu destí. Dos anys després publica una nova novel·la, False Friends (2017), un thriller sociolingüístic que es presenta com a traducció de l'anglès i oscil·la entre l'autoficció i les referències conspiranoiques.

Col·laborador habitual de l'Espill i Literatures, els seus articles sobre autors com Ausiàs March, Joan Fuster, Mario Vargas Llosa, Walter Benjamin, Italo Calvino o J.M. Coetzee també han aparegut en d'altres revistes especialitzades, com per exemple Tropelías, Revista de Poética Medieval o Caràcters, o en actes de congressos.

De la mateixa manera ha treballat com a professor universitari: entre 1997 i 2000 ha exercit a les universitats de València, l'Autònoma de Barcelona i també a Birmingham, al Regne Unit, i entre 2008 i 2012 ha fet classe de Literatura Universal a la Universitat Catòlica de València.

Salvador Company és igualment un traductor versàtil. S'ha encarregat de la traducció de Despertats, d'Oliver Sacks, però sobretot destaca la seva col·laboració amb Anna Torcal. Als dos devem títols com El món d'Homer de Pierre Vidal-Naquet, El bar sota la mar de Stefano Benni o Viatge al voltant de la meva cambra de Xavier de Maistre, a més d'obres de J. M. Le Clézio, Joseph Brodsky i Fred Vargas. Juntament amb Julio Calvo, ha publicat una versió catalana del drama barroc quítxua Ollantay.

Salvador Company destaca per la qualitat de la seva prosa i per un estil acurat i de gran varietat de matisos, a cavall entre la fluïdesa de la llengua oral, el sarcasme de Sterne i l'alè tràgic d'Ausiàs March.
--------------------Primeres lectures de Salvador Company.
+ ampliar


Salvador Company amb la seva àvia i la seva germana.
+ ampliar


Salvador Company amb Antoni Martí i Enric Sullà.
+ ampliar


Salvador Company amb Anna Torcal.
+ ampliar


Salvador Company al XII GALEUSCA, setembre 2005.
+ ampliar