Autors i Autores

Salvador Company

Pòrtic

Salvador Company (València, 1970) és escriptor i traductor. Es va doctorar en Filologia Hispànica el 1998 i representa, com pocs, la literatura valenciana més actual.

El seu primer llibre és el recull de narracions El cel a trossos: gent de Benborser (2001), al qual segueix la novel·la Voleriana (2002), premi Documenta 2001, i els quatre relats que configuren Lawn tennis (2004) i la novel·la Silenci de plom (2008), Premi Joanot Martorell i Premi de la Crítica dels Escriptors Valencians de narrativa. Les quatre s'ambienten totalment o parcial a la localitat valenciana de Benborser, un original univers imaginari creat per l'autor. El 2015 és guardonat amb el Premi Pin i Soler de Tarragona per la novel·la Sense fi (2015) i a continuació publica la novel·la False Friends (2017). La prosa de Salvador Company és àgil i acurada, mostra de la preocupació latent per l'estil i l'estructura narrativa dels seus relats, però alhora incorpora un original to irònic.

Com a traductor destaquen les obres fetes en col·laboració amb Anna Torcal. Junts han traduït a escriptors com Pierre Vidal-Naquet, Xavier de Maistre, Stefano Benni, J. M. Le Clézio, Joseph Brodsky i Fred Vargas. També s'ha encarregat de la traducció de Despertats, d'Oliver Sacks, actualment en premsa.

Igualment ha escrit assajos breus sobre literatura per a diverses revistes, però en especial per l'Espill i Literatures, de les quals és col·laborador habitual. Entre 1997 i el 2000 va impartir classes a les universitats de València, l'Autònoma de Barcelona i a Birmingham, al Regne Unit.

Salvador Company va ser membre de la Junta Directiva de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana (2005-2013) i va representar aquesta entitat a la Junta i al Consell Assessor de la Institució de les Lletres Catalanes.Pàgina realitzada per Mar Veciana per a l'AELC.
Fotografies cedides per l'autor.