Autors i Autores

Meritxell Cucurella-Jorba

Pòrtic

Meritxell Cucurella-Jorba és el dígraf del desitx. Poeta, dramaturga, traductora i activista cultural.

Llicenciada en filologia catalana per la Universitat de Barcelona (UB) i Màster d’escriptura per a cinema i televisió (UAB), s’ha format com a dramaturga a l’Estudi General de Dramatúrgia (Sala Beckett), amb José Sanchis Sinisterra, entre altres.

Va idear i fundar l’(H)original (2000), un local que ha sigut i és referent. Ha organitzat festivals de poètiques del risc i d’alt voltatge creatiu: (per)versos (2005), PARNÀS (2008-2011), Delicadeses. Art de tros (2008-2016), valorats i premiats en més d’una ocasió.

Ha publicat poesia, teatre i contes per a nens. Ha traduït teatre, poesia i narrativa. A banda de guardons com el Premi Creació Jove o el Premi Pollença de Poesia, el 2016 va rebre el prestigiós Premi Jordi Domènech de traducció de poesia amb Clínica de l’abandó, d’Alda Merini, i el 2020 va rebre el Premi Màrius Torres de Poesia per La volumetria del neguit. Està traduïda a l’italià, al francès, a l’anglès, a l’ucraïnès i al turc.

Ha recitat arreu dels Països Catalans i arreu d’Europa (Sarajevo, Roma, Porto, Berlín, Lisboa, Luxemburg, Liorna, Bilbo, Jarkiv, Dnipropetrovsk, Odessa, Ternopil, Lviv, entre d'altres). El 2001 va participar en la Biennal de Joves Creadors d’Europa i el Mediterrani (Sarajevo). El 2003 va participar en el II Poetry Slam Romapoesia de Roma. El 2006 participava en l'Internationale Slam! Revue, de Internationales Literaturfestival de Berlín. El 2008 va ser una de les poetes de Le Printemps des Poètes de Luxemburg, i el mateix any tornava a Berlín, al Poesiefestival. El 2011 va fer una gira poètica per Ucraïna i va participar en l'International Literary Festival (Lviv). El 2019 va participar en l’Istanbul Poetry and Literature Festival.

Ha creat diversos espectacles poètics: Punxa’m o AMOR. Arrels, branques i fulles, entre altres. Ha col·laborat amb infinitat de músics i cantants.

A cada escenari ha deixat la seva empremta fúcsia o vermella, una espurna de dinamita reconvertida en paraula, en gest i en silenci, i una espurna d’incorrecció i goig de viure. Té un alter ego: la Santíssima Marededéu del Barranc Roig.

És sòcia de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana (AELC).

Pàgina elaborada per Sara Serrano per a l'AELC.
Documentació: arxiu personal de l'autora.
Fotografia del pòrtic: Xavier Minguella.