Autors i Autores

Joan Cuscó i Aymamí
1922-2019

Pòrtic

Joan Cuscó i Aymamí (Sabadell, 1922-2019), escriu també sota el pseudònim Xèspir. Editor, escriptor i activista cultural.

La seva activitat literària la inicia col·laborant amb el Diari de Sabadell des del Marroc durant el servei militar. Després d'un parèntesi de més de vint anys, dedicat a l'activitat industrial, torna a col·laborar en les mateixes pàgines del diari amb una sèrie d'entrevistes amb el títol de Perfils –més tard Semblances–.

El seu primer llibre es publica l'any 1973, un llibre en clau d'humor, titulat Grageas y otras puñetas, il·lustrat per ell mateix, en què usa el pseudònim de Xèspir.

A començament de l'any 1978 crea l'associació Amics de les Arts i de les Lletres de Sabadell, i deu anys més tard es constitueix en Fundació. La Diada de Sant Jordi del 1978 també funda la revista literària Quadern.

És autor del llibre De les eixides (1980), amb el qual inicia la col·lecció Biblioteca Quadern, dels Amics de les Arts i de les Lletres de Sabadell. Dos anys més tard publica Dels carrers de Sabadell (1982). L'any 1984 publica 62 ceballuts, caricatures de personatges de les arts i de les lletres de Sabadell. Altres llibres publicats són Del torrent de la Tosca (1988), Més ceballuts (1992), Quin$ Temps! (2003), Passatgers (2005) i Persones d'ahir i d'avui (2008).

L'any 1992 els distingeixen amb el premi Tenacitat, instituït per les Agrupacions Professionals Narcís Giralt.

Fou soci d'Honor de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana.Pàgina elaborada per Carme Ros per a l'AELC.
Documentació: Arxiu personal de l'autor.
Fotografia: Arxiu personal de l'autor.