Autors i Autores

Maria Josep Escrivà

Biografia

Maria Josep Escrivà Vidal (Grau de Gandia, 1968) és poeta i narradora. Llicenciada en Filologia Hispànica (1991) per la Universitat de València i doctorada en Filologia Catalana (2000) per aquesta mateixa universitat. Va treballar durant cinc anys com a professora de català a l'Oficina de Promoció del Valencià de l'Ajuntament de Dénia. Responsable, en el període 1999-2016, de la secció de Literatura del CEIC Alfons el Vell de Gandia. En l'actualitat dirigeix la col·lecció de plaquettes «Razef» d'Edicions 96, on fa de correctora lingüística i editora. És coautora amb Pau Sif de l'antologia Ai, València! Poemes (1017-2002). Amb el també poeta Josep Lluís Roig es va encarregar de l'edició de L'inventari clement de Gandia, original fins aleshores inèdit de Vicent Andrés Estellés, guanyador del premi Ausiàs March de l'any 1966.

Com a poeta va rebre l'any 1992 el Premi Senyoriu d'Ausiàs March de Beniarjó per Remor alè (1993); posteriorment va publicar A les palpentes del vidre (1998), Premi Marià Manent (1997) i Tots els noms de la pena (2002), obra que representa un salt conceptual en l’univers poètic de l'autora saforenca. L'any 2007, va guanyar els Jocs Florals de Barcelona amb l'obra Flors a casa (2007) i, en conseqüència, va rebre el reconeixement com a «Poeta de la Ciutat». Serena barca (2016), Premi de la Crítica dels Escriptors Valencians de poesia (2017), és fins ara el seu darrer llibre de poemes.

Part de la seva obra poètica ha estat recollida en antologies com ara Contemporànies (1999) o, sobretot, a Imparables. Una antologia (2004), col·lectiu del qual formà part amb un propòsit clar i encara en vigència: que la poesia retorni a la cultura la seva dignitat. Així mateix, ha estat inclosa a Parlano le donne. Poetesse catalane del XXI secolo (Nàpols, 2008). I més recentment a l'antologia Women Writers in Catalan (2017).

Com a narradora, la seva obra es dirigeix al món adult a partir d'un llenguatge on la fantasia i la il·lusió tenen un paper fonamental. En són mostra Àngels de nata (2013), amb il·lustracions de Maria Alcaraz Frasquet i el relat poètic L'Home del Capell de Palla (2017). És autora de «Companys de viatge», narració inclosa al volum 10 de 2 (2015). També ha participat com a autora en el recull del llibre de relats Entre dones (2016). Ha col·laborat en diversos mitjans com a crítica literària: Caràcters, Reduccions, Levante-EMV, o L'Aiguadolç.

També ha escrit el conte, dirigit a infants, Tenda d'animals, que rep el Premi Carmesina de literatura infantil l'any 2018.

En el camp de l'activisme cultural, Maria Josep Escrivà s'ha especialitzat a difondre el fet poètic mitjançant l'organització de recitals i de tertúlies poètiques a espais com el cafè Sant Jaume i el Malvarrosa de la ciutat de València. Destaca el cicle dedicat a la poeta afganesa Nadià Anjoman; així mateix va coordinar durant 10 anys, des del CEIC Alfons el Vell, l'Homenatge a la Paraula.

Té obra traduïda a l'alemany, l'anglès, el castellà, el croat, l'èuscar, el francès i l'italià. És administradora del blog literari Passa la vida.