Autors i Autores

Josep Antoni Fluixà

Acte d'inauguració de la Fundació Bromera per al Foment de la Lectura, 2002.
L'autor en la concessió de la Insígnia d'Or de la Ciutat d'Alzira, el 2006.
L'autor a la Fira del Llibre de Frankfurt, el 2007.
L'autor fent una activitat d'animació lectora al CEIP Alborxí.

Biografia

Josep Antoni Fluixà neix en la ciutat valenciana d’Alzira, en la comarca de la Ribera Alta, l’any 1959. Estudia Magisteri a la Universitat de València i, des de l’any 1983, s’ha dedicat a la docència fins que es jubila l’any 2019, però ha compaginat sempre l’ofici docent amb l’escriptura. Dues activitats, la de mestre i la d’escriptor, que ha considerat sempre complementàries i, fins i tot, lligades amb un mateix objectiu: la tasca apassionant de transmetre idees i coneixements, de compartir-los i intercanviar-los a través de la paraula oral o escrita. 

Com a escriptor, es dona a conèixer molt jove, l’any 1981, amb la publicació de tres poemes en Brossa nova, l’antologia de poetes valencians dels 80 que publica l’Associació Cultural Universitària de Filologia de la Universitat de València. Posteriorment, és inclòs també en L’espai del vers jove, una mostra poètica jove publicada per la Generalitat Valenciana l’any 1985. L’any 1987 publica el seu primer llibre de poesia, Nàufrags sens illa, en la col·lecció de poesia d’Edicions Bromera, editorial en la qual ha publicat també la resta dels seus llibres poètics. L’any 1999, publica L’estel fugaç i l’any 2009, en edició no venal, Elegia i cant d’Alcúnia, obra que recollia els seus poemes de joventut. Finalment, l’any 2014, publica Matèria corporal.

Mentrestant, paral·lelament ha destacat, sobretot, com autor d’obres de narrativa infantil. L’any 1990 publica Gratacelònia, obra que obté una gran acollida com a lectura escolar i que és un dels títols inicials de la col·lecció «El Micalet Galèctic» d’Edicions Bromera. Aquest èxit, sens dubte, l’anima a continuar escrivint obres per a infants i a fer confluir les seues dues vocacions professionals: la docència i l’escriptura. Per això, l’any 1992, reincideix en el gènere infantil amb la publicació de la novel·la Viatge al país dels cocòlits. Des d’aleshores, no ha parat d’escriure i de publicar narracions infantils: Pere i el ratolí Pirulí, El poble de Llepamelós, El pirata naufragat, El misteri de la cripta ibèrica, La reina Ataülfa, El cap màgic, Peter Pan i la desaparició del foc i El somriure de Fàtima, entre altres. També és autor d’obres de teatre i de poesia infantil.

A més, ha publicat nombrosos textos i articles de divulgació i de crítica literària, entre els quals destaca el text titulat «Mercè Rodoreda: la voluntat creadora», introducció a l’edició de La plaça del Diamant d’Edicions Bromera o el pròleg a l’obra Ser Joan Fuster. Ha col·laborat habitualment en revistes com L’Illa, Caràcters, L’Aiguadolç i CLIJ. Cuadernos de literatura infantil y juvenil.

Com a docent i com a escriptor ha desenvolupat una intensa i variada activitat destinada al foment de la lectura, entesa com un instrument imprescindible per a la formació integral de les persones. Per això, sovint, el seu nom ha aparegut associat a l’autoria col·lectiva de llibres de text i com autor de nombroses propostes didàctiques de llibres de lectura per a infants. En aquest aspecte són dignes de destacar dos llibres de caràcter didàctic que l’han convertit en un valorat especialista en el tema de l’animació lectora: Jocs i estratègies d’animació a la lectura i Llegir per a aprendre. Guia didàctica per a fomentar la lectura a l’escola.

Tampoc no s’ha d’oblidar la seua contribució al món editorial valencià com a col·laborador i assessor literari d’Edicions Bromera, ni la seua faceta d’activista cultural exercida en col·laboració amb altres entitats socials i culturals, entre les quals destaca la seua dedicació com a director de la Fundació Bromera per al Foment de la Lectura des de l’any 2002 fins a l’any 2020.