Autors i Autores

Josep Maria Fonalleras

Biografia

Josep Maria Fonalleras i Codony neix a Girona el 26 de juny del 1959. Escriptor i articulista, estudia Filologia Catalana i també Dret, tot i que aquests últims estudis els deixa inacabats. Ha treballat com a administratiu i les seves col·laboracions en la premsa diària fa temps que sorprenen per la seva capacitat per a copsar el pols de la vida quotidiana. D'entre aquests articles destaquen entre altres els publicats a El Punt, El País o La Vanguardia, sovint anàlisis que volen denunciar les conseqüències de la globalització de la cultura o els problemes de la llengua catalana als inicis del segle XXI.

Com a escriptor d'obres de ficció, Josep Maria Fonalleras ha conreat sobretot el gènere del conte i el relat breu, però també ha escrit novel·les que han tingut un notable èxit de públic i de crítica. La seva activitat literària començar amb el premi Just Maria Casero de Girona, que guanya el 1983 amb el llibre de relats El rei del mambo. Més tard, i dins del mateix gènere destaquen els llibres Botxenski i companyia, publicat per l'editorial Empúries el 1988, Avaria (1990), Sis homes (2005) o Un any de divorciat (2007), entre altres.

Com a novel·lista enceta la seva trajectòria amb un llibre en col·laboració. El 1990 escriu a quatre mans amb Miquel Fañanàs El secret de l'arxiu, novel·la que té un notable èxit entre el públic juvenil. Set anys després, guanya el premi Ciutat de Palma de novel·la amb La millor guerra del món, la seva primera obra d'aquest gènere per al públic adult, a la qual seguirà August & Gustau (2001), Climent (2013), Premi de la Crítica Serra d'Or de novel·la, i La sala d'estar és un camp de futbol (2015).

Els crítics han opinat de la seva narrativa breu que escriu "amb una sentimentalitat molt Salinger i una desconstrucció o trossejament molt Gombrowicz, els personatges burgesos (l'individu i la família fent a cops un tot) de les seves petites històries donen voltes circularment a les seves circumstàncies, amb una melancolia que no és obsessiva ni patològica "pel plaer dels dies que han fugit", incloent-hi la tendresa per la infància perduda." (Estanislau Vidal-Folch), i també que la seva veu narrativa és "una veu subjugadora capaç de parlar-nos de coses terribles i de coses sublims sense la més mínima vacil·lació. La veu d'un home que sap que l'està esperant la mort perquè és ell qui ha decidit el dia i l'hora de la cita." (Joan Josep Isern)

Josep Maria Fonalleras ha reunit bona cosa dels seus articles de premsa a diversos reculls, com ara Interior de balena (1991) o, més recentment, a Itinerari recomanat, dins la col·lecció d'assaig de l'editorial Ara Llibres (2003). També ha vist representada una obra de teatre, Si vols viure un gran amor, per la Cia. Del Talleret de Salt.