Autors i Autores

Pilar Francès

Pòrtic

Pilar Francès (Sant Feliu de Guíxols, 1966) fa poc temps que ha decidit submergir-se en el bell art de la creació literària. Ha publicat Quan calmin els mals vents, tornaré (Gregal, 2019) i també ha escrit contes per a la Revista de Girona i la Revista Àncora.
    
Recentment ha rebut el primer premi del XXII Concurs de Narrativa Dones Àrtemis de Cornellà de Llobregat, amb el conte «Davant del Fortuny»; el tercer premi del 3r Concurs de microrelats Dones de Santa Cristina d’Aro amb «Velles arts»; i el segon premi dels Jocs Florals del Palau Güell de Barcelona amb «L’artec», a banda de ser finalista en d’altres certàmens literaris.    

L’any 2019 publica el seu primer llibre, Quan calmin els mals vents, tornaré, les memòries del seu avi, un soldat republicà exiliat a França més de trenta anys, una història que reivindica la memòria —secreta, en molts aspectes— dels protagonistes de la Guerra Civil i, sobretot, de l’exili. Vides plenes de dolor, de solitud, de misèria i de silenci. El seu avi va ser una de les gairebé cinc-centes mil persones que es van haver d’exiliar d’Espanya a causa de la Guerra Civil. No militava en cap partit polític, ni tampoc volia anar a la guerra, n’havia perdudes moltes pel camí. El van mobilitzar el maig de 1938 i va ser destinat a la Flotilla de Vigilancia y Defensa Antisubmarina de Cataluña. Posteriorment, i dalt del guardacostes Alcaudón, va marxar cap a terres franceses.
    
Actualment prepara un nou treball relacionat amb la memòria històrica, el retrat de l’Eugeni Gurnés Bou, alcalde cenetista de Llagostera afusellat l’any 1943 al cementiri de Girona, a través de la seva correspondència íntima.

És sòcia de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana.

Pàgina elaborada per Sara Serrano per a l'AELC.
Documentació: arxiu personal de l'autora.
Fotografies: arxiu personal de l'autora.