Autors i Autores

Albert Hernàndez i Xulvi

Pòrtic

Albert Hernàndez i Xulvi (Catarroja, 1942) és escriptor. Durant la seva joventut va viure els primers contactes amb la literatura dins el món del cinema, on va conèixer als anys seixanta noms com Berlanga, Luís Buñuel, Fernando Rey, Franco Nero o Catherine Deneuve. Però aviat, colpit per una frase de Buñuel: "Amb un bolígraf de quinze pessetes i un grapat de quartilles es pot escriure la pel·lícula, o la novel·la més imaginativa, aquella que per costosa mai no es podrà portar al cel·luloide", decideix dedicar-se a la literatura i oblidar el món dels guions cinematogràfics, una professió que aleshores era poc considerada.

L'autor ha sovintejat diversos gèneres, però des de sempre s'ha dedicat més al món de la novel·la, també en la seva vessant infantil i juvenil. Com a novel·lista per adults, ha publicat, entre altres, Dafne, l'última nuesa (1990), No mireu per l'ull del pany (1991), L'últim somni (1994), Temps de fang (2000), una recreació de la postguerra a la seva població natal, guardonada amb el Premi Vila de Perpinyà el 1997 i el Premi de la Crítica de l'Institut Interuniversitari de Filologia l'any 2000, El tango de l'anarquista (2006), Premi del novel·la Enric Valor 2006, i La ciutat de les flors (2014), Premi Fiter i Rossell de novel·la del Govern d'Andorra.

A més d'altres novel·les, Hernàndez Xulvi ha publicat diversos llibres de contes i relats, entre els quals destaquen La síndrome i altres històries (1989) i Històries inquietants (1996). La seva obra per a infants i joves ha tingut una molt bona acollida i es poden ressenyar El capità Pértil (1990) o Estiu a l'albufera (1996). Ha publicat també un llibre de poemes, Les branques de l'om fosc (1999), que va guanyar el premi Francesc Badenes Dalmau.

Una altra faceta a destacar de la seva literatura és la dedicació al món del teatre. Fins al present ha publicat quatre obres, com ara Amigues (2002) o Sense papers (2005), i ha guanyat en dues ocasions el premi de teatre Ciutat de Vila-Real. Totes les seves obres han estat representades.

És soci d'honor de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana.Pàgina elaborada per Xulio Ricardo Trigo.
Fotografies: Arxiu personal de l'autor.