Autors i Autores

Jaume Miró

Cartell de l'obra Diari d'una miliciana, representada al Teatre Ponent de Granollers el 2016.
Cartell de la gira 2015/16 de l'obra Dels llargs camins.

Biografia

Jaume Miró Adrover neix a Cala Millor (Mallorca) el 30 de març de 1977. Després dels estudis de primària i secundària comença la carrera de Filosofia a la Universitat de les Illes Balears on es llicencia. El curs 2000-2001 obté una beca Erasmus per anar a la Facultat de Filosofia de la Universitat de Sheffield al Regne Unit. Més tard fa un màster en filosofia contemporània a la Universitat de les Illes Balears i per altra banda s'especialitza en guió i producció de continguts televisius.

En el camp teatral comença la seva formació d'escriptura dramàtica en els cursos impartits per autors com José Sanchis Sinisterra, el mestre de guionistes de Hollywood, Syd Field, i amb David Harrower, Eliseo Altunga, Albert Boadella, Martin Crimp, Stefan Kaegi –director de la companyia Rimini Protokoll– i també a la factoria de comèdia de Chicago The Second City.

És el 1995 quan escriu el seu primer text teatral: Balseros. Al cap de dos anys rep la menció honorífica en el I Concurs de Textos Teatrals de la Universitat de les Illes Balears per l'obra Noctàmbuls. El 1999 l'estrena i la dirigeix amb la companyia que crea amb el nom de l'obra homònima. L'any següent aquesta obra és publicada per l'editorial de Pollença, El Gall, i aprofita la seva estada a Anglaterra per escriure El funeral d'en Singelpeu que la seva companyia estrena el 2002. En aquest mateix any comença l'escriptura de diferents obres de teatre infantil que s'estrenen a les mostres de teatre escolar.

El 2003 participa com a professor de dramatúrgia al XIV Encontre de Teatre en Català a l'Ensenyament Secundari i escriu l'obra teatral La fuga, que estrena el 2004 a Mallorca i el 2005 a la República Txeca.

Durant l'any 2005 escriu per encàrrec del grup teatral Es Mussol l'obra commemorativa de l'Any de la Llata a Capdepera: Llata, història d'un retorn i en homenatge al poeta Andreu Vidal fa l'obra De les criatures del bosc que l'any 2014 publica en forma de còmic amb il·lustracions de Pau Arévalo. Així mateix organitza la II Trobada d'Autors Teatrals de les Illes Balears. L'any següent estrena i dirigeix una nova peça teatral seva, L'Atlàntida. També escriu i dirigeix Zona d'exclusió per al grup Noctàmbuls. En aquest mateix any 2006 escriu l'obra breu Terra borda i participa com a convidat per l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana a la taula rodona "Dramatúrgia contemporània a les Illes Balears" que es du a terme a la Sala Beckett de Barcelona.

Continua la seva producció teatral amb obres com el monòleg El sopar que presenta a la XXIV edició de GALEUSCA de 2007, Diari d'una miliciana que escriu el 2009 i que el 2012 guanya el Premi Teatre Principal de textos teatrals, i Adults normals que guanya el premi Mediterrani Pare Colom de textos teatrals de 2010. El 2011 escriu i dirigeix per al projecte Teatre íntim/Microteatre, En el niu de l'etern retorn i per a la companyia Noctàmbuls In the Backyard, que es representa arreu de l'illa de Mallorca i que el 2013 estrena a la sala Tantarantana de Barcelona. Aquest any la companyia Noctàmbuls li estrena Panfonteta i segueix la seva col·laboració amb el Microteatre amb diverses obres curtes. És guardonat amb el Premi Bartomeu Rosselló Pòrcel. El 2014 escriu i estrena Dels llargs camins. Tant aquesta obra, que rep diversos premis, com Diari d'una miliciana es representen amb gran èxit a Mallorca i Barcelona.

Durant el 2017 realitza dos projectes documentals. Un de teatral sobre el mite d'Antígona a través dels familiars de les víctimes de la guerra i un altre de televisiu per a TV3 i IB3: Milicianes. Participa com a ponent convidat a la Universitat de la Sorbona de París en el seminari sobre teatre contemporani a les Balears. El seu teatre documental s'analitza en exclusiva en una de les ponènces en un dels seminaris de la trobada anual de la North American Catalan Society de la University of Indiana als Estats Units.