Autors i Autores

Gemma Pasqual i Escrivà

Coberta del llibre Roger lo pelat.

Roger lo pelat.

El Roger està cursant sisè de primària i és un gran jugador de bàsquet. Un dia, en un partit decisiu, fa una gran jugada i tot seguit perd el coneixement. Tot i que ell no ho vol, perquè prefereix celebrar la victòria amb els seus amics de l'equip, els seus pares el porten a l'hospital perquè li facin un reconeixement mèdic. Aquest serà el primer dels molts contactes que el Roger i la seva família tindran amb diferents metges, que finalment li diagnostiquen la malaltia de Hodgkin, un tipus de càncer del sistema limfàtic.

La notícia d'aquesta malaltia cau com una galleda d'aigua freda sobre els pares del Roger, que, d'acord amb la metgessa, decideixen no dir-li, al Roger, que es tracta de càncer. Per tal de donar-li la notícia, recorren a l'ajut de la psicòloga del centre hospitalari, que li explica que haurà de lluitar contra les cèl·lules dolentes que volen envair el seu cos com si fos un cavaller, com s'esdevé al videojoc Dynasty Warriors, i que disposen dʼuna arma molt potent, que és la quimioteràpia. Amb el mateix objectiu, la seva mare li regala Tirant lo Blanc, que es converteix en el seu heroi i referent.

La seva vida canvia molt: comença la quimioteràpia, que el deixa molt dèbil, no sempre pot anar a l'escola, una noia tafanera de la classe li diu que té càncer...; però no tot és negatiu: els seus pares li regalen el mòbil i la consola que tantes vegades li havien negat; continua tenint el suport del seu millor amic, el Carles, i, una vegada acabada la primera tanda de quimioteràpia, se sent millor i pot anar a Port Aventura amb els seus companys de classe. Allí rep el suport dels seus amics, que es rapen tots el cap perquè el Roger no se senti diferent. A l'estiu reprèn la quimioteràpia i, perquè no estigui tan aturat i deprimit, els seus pares l'apunten a una escola d'estiu on coneix l'Ona, que es converteix en la seva amiga i de la qual s'anirà enamorant. Gràcies a ella coneix el món de les colles de diables, i per primera vegada des que va començar la malaltia té un projecte de futur: vol formar part de la colla.

Quan sʼacaba l'estiu, el Roger no torna a l'escola perquè està molt dèbil; l'Ona el continua veient i, juntament amb el Carles, l'animen i li fan celebrar el seu aniversari. Aquest dia, però, que havia de ser de celebració i festa, el Roger i l'Ona es discuteixen i ell acaba reconeixent al seu amic que està enamorat de la noia, però que no vol que el vegi malalt. Ell, de totes maneres, no se la pot treure del cap, i la segueix quan va amb altres amics. El tractament dóna resultats positius, la malaltia remet i finalment li donen l'alta. El Roger no li ho vol dir, a l'Ona, però per Sant Joan les diferències entre tots dos es resolen i el Roger viu una gran nit: la seva estimada el correspon i és nomenat Dimoni Major de la Colla.

(Sinopsi)