Autors i Autores

Jaume Pont

Biografia

Jaume Pont i Ibáñez neix a Lleida el 24 de març del 1947. És poeta i professor universitari. Va cursar estudis de Filosofia i Lletres i actualment exerceix a l'Estudi General de Lleida, però també ha fet classes a les universitats de Nàpols, Poitiers, Illinois i Mar del Plata. La seva activitat literària es centra en la poesia, tant en la creació pròpia com en l'estudi de la tradició i les formes poètiques. El seu primer llibre, Límit(s), va veure la llum el 1976 a la desapareguda editorial El Mall. Des d'aleshores es converteix en una de les veus més autoritzades de la generació dels 70, amb llibres com Els vels de l'eclipsi (1980), Jardí bàrbar (1981) o Divan (1982), amb aquest últim guanya el premi Vicent Andrés Estellés dels premis Octubre de València. Però amb Divan també clou un cicle de la seva poesia.

Fins al 1990 no ofereix un altre recull poètic als seus lectors i serà dins de Raó d'atzar (1990), un aplec de llibres ja publicats que també inclou, sota el mateix nom, els poemes inèdits escrits entre 1983 i 1989. Aquest volum d'obra reunida, tota la seva producció entre 1974 i 1989, mereix el premi Serra d'Or de la crítica en la modalitat de poesia. Des d'aleshores, ha publicat només dos llibres, Vol de cendres (1996) i Llibre de la frontera (2000), aquest últim una original antologia de poetes aràbigo-lleidatans del tot apòcrifs. Tots dos li han suposat nous premis de la crítica, respectivament el Serra d'Or (1997) i el de la Crítica de poesia catalana (2000).

La seva faceta com a assagista i estudiós de la poesia comença el 1980 amb La nova poesia catalana: estudi i antologia. Escrita i elaborada amb J. Marco, és potser la més completa i rigorosa antologia que s'ha fet sobre la poesia dels anys vuitanta. Però al llarg de la seva carrera ha demostrat que els seus interessos són molt més plurals. S'ha de recordar l'estudi sobre El postismo (1987) o El corrent G.V.: l'obra poètica de Guillem Viladot (1986), una excel·lent aproximació a un autor de gran calibre, i també les seves opinions sobre la Narrativa fantàstica en el s. XIX (1997). En altres llibres s'interessa per la poesia de José Ángel Valente, Villiers de l'Isle-Adam i Carlos Edmundo de Ory.

Jaume Pont desenvolupa una intensa tasca com a promotor de publicacions literàries, com ara els Quaderns de Ponent o la revista universitària Scriptura, de la qual és director. Així mateix han estat habituals les seves col·laboracions en premsa, a mitjans com l'Avui, Serra d'Or, La Vanguardia o Destino, entre molts altres.