Autors i Autores

Anselm Turmeda
1355?-1423?

Llibre de tres.

Edicions modernes:
 
  • Barcelona: Curial, 1978. (Dins Autobiografia i atac als partidaris de la creu. També conté Llibre de bons amonestaments, Cobles de la divisió del Regne de Mallorques i alguna de les Profecies).
  • Palma de Mallorca: Moll, 1988. (Pròleg de Mikel de Epalza. També inclou Cobles de la divisió del Regne de Mallorques, Llibre de bons amonestaments, i les diferents Profecies, que per primera vegada es reuneixen en un mateix volum).  •  

* * *
 

"Aquesta col·lecció de proverbis, més enginyosos i cultes que populars, s'ha atribuït sovint a Anselm Turmeda, per comparacions amb l'estil del Libre de bons amonestaments.

L'enginyositat del pensament correspon a un corrent medieval, a les lletres àrabs i a les lletres europees, que Turmeda aprofita en la seva obra. Ací també, tradició del gènere literari i innovació del mallorquí fan un text nou i brillant.

El Libre de tres correspon al moralisme d'En Turmeda, que vol instruir divertint, utilitzant el tradicional poder moralitzador dels refranys.

Però també es nota la ironia i escepticisme d'altres obres d'En Turmeda, barrejant lo diví i lo humà, gràcies al truquet del vincle ximple del nombre tres.

L'equilibri 'turmedià' de moralisme i escepticisme és encara més palès si es pensa que les lliçons del Libre de tres s'escriuen a Tunis, per un ex-franciscà. Anselm Turmeda, musulmà i ex-cristià, pot evidentment defensar una moral comuna a les dues religions i independent de les creences religioses, però el fet que ho faci d'una forma literària revela també un esperit de diversió, molt característic d'aquest escriptor medieval."

(Mikel de Epalza. "Introducció" a Turmeda, A.: Llibre de bons amonestaments i altres obres. Palma de Mallorca: Moll, 2004)