Autors i Autores

Josep Pla
1897-1981

Adaptacions de textos de Pla al teatre

Josep Pla no va escriure teatre però s'han fet nombroses adaptacions dels seus textos i obres (representades sobre tot l'any 1997, amb motiu del seu centenari) basades en la seva personalitat i vivències. El primer intent reeixit va ser fet per Josep Maria Flotats el 1990. Albert Boadella, amb una versió satírica, va produir el segon encert sobre aquest personatge singular.

Ara que els ametllers ja estan batuts

Espectacle creat i interpretat per Josep Maria Flotats, basat en la narrativa de Josep Pla. Versió, adaptació teatral, posada en escena, interpretació, dramatúrgia i vestuari: Josep Maria Flotats. Escenografia: Josep Maria Flotats i Serge Marzolff. Il·luminació: Alain Poisson. So: Jordi Bonet. Ajudant de direcció: Ignasi Camprodon. Producció: Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Estrenat al Teatre Poliorama de Barcelona el 17 d'octubre de 1990.

Josep Maria Flotats elabora un retrat de Josep Pla a través d'un collage dels seus textos. L'espectacle reviu en un monòleg que no intenta imitar caricaturescament Josep Pla sinó fer sentir la seva veu, una sèrie de vivències, experiències, personatges i opinions que donen a l'espectador una idea sumària del que va ser i representar durant més de mig segle l'obra narrativa i periodística de l'escriptor de l'Empordà.

Fragment d'una de les escenes: "Vaig haver d'entrar a la literatura catalana. Us imagineu una cosa més trista? Com que, el llibre, ja el tenia construït, la impressió fou ràpida. Hi posà ell mateix el títol [es refereix a l'editor Armengou] Hi posà Coses vistes. Em digueren que Victor Hugo té un volum del mateix títol. Es produí, en això, una gran sorpresa. La primera i la segona edició del llibre es vengué —es vengué, sempre, és clar, dintre la nostra habitual petitesa, però molt ràpidament."

Llibre sobre l'obra publicat a Pagès editors (Lleida, 1991).

La increïble història del Dr. Floit & Mr. Pla

Gestió i producció: Els Joglars. Director: Albert Boadella. Escenografia: Jordi Costa. Actors: Jesús Agelet, Xavier Boada, Jordi Costa, Ramón Fonteserè. Teatre Romea, 14, 15 i 16 de novembre de 1997.

L'argument, segons Boadella, és relativament banal, però no ho és el motiu pel qual s'aborda. L'obra aborda la dualitat de personalitat aplicada a Catalunya mitjançant l'escriptor Josep Pla. "A partir d'aquest autor organitzem un conflicte, perquè sense conflicte no hi ha teatre", explica el director d'Els Joglars. Aquesta controvèrsia és "l'esquizofrènia de Catalunya, on passem de ser extremadament creatius a petits de mires, en relació amb un context geogràfic quilomètric". Els particulars Dr. Jekyll i Mr. Hyde de Boadella són, respectivament, un industrial obsessionat per la riquesa i un escriptor culte, sensible i indulgent que és Josep Pla. Tot fent una pirueta respecte al relat original de Stevenson, aquesta vegada Mr. Hyde representa la part benefactora i no pas la maligna de l'home.

Núria Candela diu Josep Pla. "No som res però fa de mal dir..."

Organitzat per l'Institut de Cultura de Barcelona, amb la col·laboració de Ràdio 4 i El País. Producció: Mercat de les Flors. Direcció: Josep Montanyès. Interpretació i dramatúrgia: Núria Candela. Mercat de les Flors, del 5 al 9 de març de 1997.

Constituït per un collage d'escrits planians que reflecteixen una bona part de les fílies i les fòbies del prolífic escriptor empordanès, es tracta d'un espectacle polaritzat per dos grans temes: el fet d'escriure (l'obsessió d'escriure) i la condició humana.

Un dia dels morts. Un oratori per a Josep Pla

Producció: Festival d'Estiu Barcelona Grec 97. Text: Narcís Comadira. Direcció: Xavier Albertí. Intèrprets: Manel Barceló, Pepe Sais, Albert López-Murtra, Lurdes Barba, Josep J. Julién, Joan Baixas, Julieta Serrano. Mercat de les Flors, del 26 al 30 de juny de 1997.

Obra escrita i realitzada per encàrrec del Festival Grec 97 en commemoració del centenari del naixement de Josep Pla. Des del més enllà, un escriptor empordanès molt famós convoca els homes i les dones —com ell, tots morts— que van aplegar-se en un sopar al bufet de l'estació de Portbou la nit del Dia dels Morts de 1942, en plena Segona Guerra Mundial. La convocatòria respon a un desig molt concret: aprofitant que es compleixen cent anys del seu naixement, i com que enmig de tants papers dispersos no recorda mai si hi va ser —fins i tot als morts els falla la memòria—, l'escriptor demana als seus convidats que reprodueixin exactament tot el que va succeir aquella nit per poder-ho descriure detalladament.

A peu pla

Companyia A Peu Pla. Producció: Joan Pau Romaní. Direcció: Joan Riera. Intèrprets: Maria Costa, Martí Peraferrer, Joan Pau Romaní. Reial Centre Artístic. Barcelona, 5, 6 i 7 de març de 1997.

L'espectacle no vol ser una revisió de la figura o la ideologia de Pla, tot i el seu interès polèmic. Han escollit uns quants fragment que els han agradat i han donat vida a aquelles paraules que va escriure a peu del camí o en la intimitat del seu refugi de Llofriu.

Una pensió anglesa

Escola de Teatre "El Galliner" de Girona. Direcció: Jep Sánchez. Adaptació: Antoni Puigverd. Intèrprets: Janot Carbonell, Ferran Frauca, Xavier Ausellé, Maria Codinachs.

Una pensió anglesa és l'adaptació teatral del conte "Una pensió a Cambridge Street", de Josep Pla (inclòs al volum La vida amarga, sisè de l'Obra Completa). Pla ironitza sobre el tòpic de l'enyorament dels catalans que han de viure a l'estranger.

Ara, Pla. Reflexions d'un empordanès

Companyia L'Hermós. Direcció: Xavier Morte. Interpretació: Jordi Prat. Escenografia: Jordi Campos.

Monòleg basat en textos íntegres de l'obra de Josep Pla.

El carrer estret

Òmnium Cultural de la Garrotxa. Direcció i adaptació: Montse Sala. Intèrprets: Ramón Coll, Mariona Anglada, Gillem Geset, entre altres. Teatre Principal. Olot, 12 d'abril de 1997. Estrenat durant la temporada 94-95.

La síntesi de l'obra respon fidelment al text de la novel·la. Es tracta d'una succesió d'històries que van passant durant tot l'any, i s'aconsegueix donar entitat dramàtica i escenogràfica a un text que no havia estat pensat per ser representat.

Ex-PLA-nades

Taleia Serveis Culturals. Diverses escoles barcelonines. 1997.

Amb un paisatge empordanès de fons, mar blava, muntanya i olivera, s'expliquen quatre petites històries, una per cada estació de l'any. Inspirades en fets, personatges i relats de Josep Pla, diferents titelles són els encarregats d'explicar-nos-les.

L'arròs negre

Ajuntament de Palafrugell. Director: Albert Boadella. Actors: Albert Boadella, Lluís Molinas, Josep Piferrer. Març de 1997. Muntatge original d'Albert Boadella.

Es tracta d'un seguit de textos planians que serveixen d'eix per elaborar dalt de l'escenari un "arròs negre planià".