Autors i Autores

Josep Lluís Sirera
1954-2015

Pòrtic

Josep Lluís Sirera (València, 1954-2015). Professor universitari, dramaturg, guionista i activista teatral. És una de les personalitats més destacades del teatre valencià i espanyol.

Llicenciat en Història, i doctor en Filologia per la Universitat de València on, a més de ser catedràtic d'Història del teatre espanyol, i creador del Màster de teatre, exerceix diversos càrrecs. El seu treball immens d'investigador el porta a participar en congressos i simposis –sovint com a director i coordinador–, a col·laborar en diverses revistes especialitzades i a la publicació de treballs com El fet teatral dins la societat valenciana (1978), Teatro en el siglo XVI: el ciclo de Lope de Vega (1982), El teatre Principal de València (1986) o Xarxa Teatre: 25 anys sense fronteres (2008) amb Remei Miralles. Dirigeix durant molts anys els seminaris del Festival de Teatre i Música Medieval d'Elx, que són un impuls definitiu perquè l'obra d'El Misteri d'Elx sigui declarada Patrimoni Oral i Immaterial de la Humanitat per la UNESCO (2001).

En el vessant de dramaturg, destaquen les versions de textos antics com els Misteris del Corpus de València (2000), La Gran Semíramis (2002), o el Cant de la Sibil·la de València (2012). És autor, amb el seu germà Rodolf, de diverses trilogies teatrals que inclouen algunes de les peces més renovadores del teatre valencià: Homenatge a Florentí Montfort (1972), El brunzir de les abelles (1976) o, més endavant, Silenci de negra (2000), Benedicat (2006) i El dia que Bertolt Brecht va morir a Finlàndia (2006). Algunes d'aquestes obres han estat traduïdes al castellà i al francès.

A més de ser crític teatral a diferents mitjans, ha creat i dirigit la revista digital Episkenion. Ha estat un dels guionistes de telesèries d'èxit com Amar en tiempos revueltos, emesa per RTVE.

La seva generositat i el seu lliurament a la vida teatral i al compromís sociopolític són palesos en diverses intervencions tant en la defensa del teatre popular i tradicional com en el mecenatge, la direcció i l'autoria de textos per a ser representats per a joves universitaris. Amb més de mil dues-centes publicacions, una part de la seva obra resta inèdita.

La seva trajectòria ha estat reconeguda amb premis com: Ciutat d'Alcoi (1971), Serra d'Or (1977), Crítica del País Valencià (1981, 1982), Premi AAPV a la Millor aportació teatral (2010) o el de les Arts escèniques i audiovisuals (2016) de l'Institut Interuniversitari de Filologia Valenciana.

Va ser soci de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana.



Pàgina elaborada per Francesc Viñas per a l'AELC.
Documentació: Francesc Viñas, Remei Miralles i Centre de Documentació Teatral.
Fotografies de l'arxiu familiar de l'autor.