Més de 200 professionals participen al Congrés dels Escriptors en Llengua Catalana

4 de desembre de 2017

L’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana ha celebrat aquest cap de setmana el Congrés dels Escriptors en Llengua Catalana a la Fàbrica de creació Fabra i Coats de Barcelona. El Congrés ha comptat amb més de 200 inscrits en els diferents actes: 50 a les sessions de treball, 70 al diàleg inaugural i 110 a la presentació de conclusions entre escriptors, mitjans, representants polítics i institucionals i societat civil. Sebastià Portell, coordinador del Congrés, afirma que «ha estat un èxit d'assistència tenint en compte que feia anys que l'Associació no celebrava un Congrés no temàtic».

El principal objectiu del Congrés ha estat reunir les opinions, l’experiència i les propostes dels escriptors catalans d’avui amb una incidència doble: per una banda, en les directrius futures de l’Associació i, per l’altra, en les polítiques culturals de les institucions del país.

L'Associació recollirà el col·loqui entre Marina Garcés i Joana Masó, juntament amb les conclusions del Congrés, en una publicació digital que distribuirà gratuïtament.


Visiteu l'àlbum de fotografies
en aquest enllaç. © Carme Esteve/AELC

Les conclusions del Congrés
A continuació es presenta de manera genèrica algunes de les conclusions més destacades del Congrés:

Els participants han assenyalat la necessitat de superació del debat sobre la tria de la llengua, «constatem com aquesta qüestió només ens la fan des d'altres sistemes lingüístics i culturals, però que per a la majoria de nosaltres, que la tenim com a primera llengua, és un fet natural i orgànic». Així mateix, exigeixen al sector editorial que no es rebaixi el nivell de llengua a les obres (o no es faci rebaixar), en pro de la seva salut, i que les institucions del país convoquin les seves beques i premis per a autors en català, atès el fet que no hi ha altre lloc al món que pugui fer-ho per a nosaltres i, en canvi, altres sistemes culturals cobreixen la resta de llengües.

Al seu torn, la taula del gènere fantàstic ha reivindicat l’orgull friki  i ha proposat mantenir el gènere sobre la taula, com al Congrés, fins a assolir la seva plena dignificació i normalització. «Cal recuperar la tradició catalana, que existeix i és de qualitat, per a projectar el gènere cap al futur», expliquen els participants.

També s'ha posat sobre la taula la necessitat de mantenir, a grans trets, de les directrius seguides fins ara per part de l'Associació pel que fa a la defensa dels drets d'autor i, molt especialment, resoldre la problemàtica d'aquells escriptors que són jubilats i que mantenen algun tipus d'incompatibilitat amb activitats professionals esporàdiques relacionades amb l'escriptura o amb els drets d'autor.

El Congrés també ha reivindicat la tasca de visibilització de la feina del traductor i s'ha proposat engegar el camí cap al reconeixement i una major dignificació. Reclamació d'unes condicions mínimes de treball pel que fa a terminis, tarifes i maneres de fer, i proposa de creació d'un segell per a aquelles editorials que respectin aquest decàleg.

Finalment, també s'ha parlat de la creació d'una secció de Nous canals i nous públics a l'AELC, per tal d'actualitzar l'entitat en aquest sentit i començar a oferir formacions sobre digitalització, noves maneres d'arribar als lectors i nous formats d'escriptura i de lectura.

Comentaris

Envia un nou comentari

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
Aquesta pregunta permet comprovar que el contingut ha estat introduit per una persona i no pas per un programa de spam. Si et registres com usuari evitaràs aquesta comprovació .
Image CAPTCHA
Escriu els caràcters de la imatge sense espais.