Ajuts i mesures culturals davant la crisi del coronavirus

L'Associació recull a continuació els ajuts per als autònoms que s'han anunciat fins ara, un règim en què es troben molts escriptors i traductors. La informació va arribant de manera intermitent i s'anirà actualitzant de seguida que sigui pública.

Resum de les mesures de la Generalitat i de l'estat per als autònoms (19 març)

Ajuts de la Generalitat de Catalunya
En el resum que s'adjunta tot seguit s'hi troben les facilitats anunciades per la Generalitat de Catalunya per als autònoms que es vegin afectats per les mesures de la crisi del coronavirus. Tot i que s'havia anuciat un termini a data d'1 d'abril, s'ha de dir encara.

Ajuts de la Generalitat per a autònoms

Ajuts del govern estatal
Pel que fa a mesures en l'àmbit estatal, s'han anunciat un ajut als autònoms que estiguin particularment afectats per la situació actual, una prestació extraordinària per cessament d’activitat que cobreix la finalització de l’activitat provocada per una situació en tot cas involuntària. En concret, els treballadors per compte propi que hagin suspès la seva activitat o que aquesta s’hagi reduït al mínim, podran acollir-se a una prestació similar a la ja existent de tancament d’activitat i, per tant, no hauran d'abonar la quota. El temps de percepció de l’ajut “s’entendrà com cotitzat” i no es restarà com consumit.

Resum i detalls de les ajudes del Govern Central (20 març)

El 31 de març, el Consell de Ministres va aprovar en un paquet de mesures la possibilitat de que els autònoms puguin tramitar la sol·licitud de devolució de la quota de març a la Seguretat Social. Cal saber:

 • Autònoms acollits al cessament d’activitat a conseqüència del coronavirus: podran demanar la devolució de la quota de març corresponent als dies que no hagin treballat.
 • Resta d’autònoms: podran aconseguir una moratòria (prèvia sol·licitud) pel pagament de les quotes de la Seguretat Social a partir del mes d’abril, encara que no està del tot assegurat i podria ser que fos a patir del maig. La primera quota tindrà un recàrrec d’interessos del 0,5% i a partir de la segona el cost serà zero.

Pel que fa als impostos, Hisenda ha mantingut els terminis de presentació del impostos del primer trimestre. Han aprovat que es pugui demanar aplaçament de tots els impostos que surtin a pagar, inclòs els que fins ara no estaven permesos (IRPF, etcètera). Es pot demanar l’aplaçament a 6 mesos sent els 3 primers sense interessos.

Altres mesures en el sector cultural
També es recolliran des de l'AELC diverses informacions d'interès relacionades amb aquesta situació en l'àmbit cultural:

 • Actualització del CoNCA de les mesures culturals (5 de maig)
 • Mesures que demana el sector cultural a l'estat espanyol davant la crisi. L'AELC és una de les entitats que han signat el document, que s'ha fet arribar al ministeri i forces polítiques, i que ha iniciat la Plataforma Seguir Creando.
 • L'Ajuntament de Barcelona va anunciar ahir deu mesures per impulsar la cultura a la ciutat que es poden recuperar aquí
 • El Consell de Mallorca coordina amb el sector turístic les accions i el pla de promoció per posar en marxa de manera immediata una vegada finalitzi l’estat d’alarma. Pots llegir aquí més informació.
 • Novetats importants pel que fa a les subvencions en l'àmbit de lletres: termini fins a l'11 de maig i augment de les dotacions.
 • La Generalitat i la Conselleria de Cultura presenten un paquet de 20 mesures per protegir el sector cultural davant les conseqüències del coronavirus.
 • La Conselleria de Presidència, Cultura i Igualtat del Govern de les Illes Balears ha preparat un material informatiu sobre les qüestions més importants que poden afectar el sector cultural derivades de la situació d'excepcionalitat.
 • A petició de l'AELC, la Institució realitzarà igualment els pagaments d'Autors a les Aules en els propers mesos perquè els escriptors puguin disposar de liquiditat malgrat que les trobades amb els alumnes es facin més endavant. 
 • El Sector Cultural i Creatiu (SCC) de tota Europa envia una carta oberta a la Comissió Europea i als estats membres del Parlament Europeu per demanar suport al sector cultural en aquesta situació. L'AELC s'hi ha adherit. Pots llegir-ho en anglès i en castellà Si ets soci de l'AELC i vols signar-la a títol personal, ho pots fer aquí