Bones pràctiques en activitats literàries

L'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana amplia l'apartat web de bones pràctiques amb un document sobre recomanacions relacionades amb l'organització d'actes literaris. El text presenta una sèrie d'aclariments pel que fa a l'encàrrec, la remuneració, altres condicions de treball i la comunicació de l'acte que pretenen esdevenir un referent per als escriptors i traductors a l'hora de negociar la seva participació en activitats vinculades a l'ofici.

Segons la circular, aprovada el passat mes de desembre per la Junta Directiva, l'encàrrec ha d'incloure una definició clara de la col·laboració de l’autor i aspectes com la data, el format i la temàtica de l'acte, els honoraris i els detalls sobre les despeses d'allotjament o transport en cas que sigui necessari.

Pel que fa a la remuneració, qualsevol activitat literària que impliqui la col·laboració d’un autor ha de tenir assignada una remuneració adequada i proporcionada a la tasca en qüestió exceptuant la promoció de llibres propis. Els honoraris haurien de constar de manera clara a la mateixa proposta de participació en l’acte i s'haurien d'acordar entre l’organització convocant i l'autor. A més a més, l’organització ha d’assumir les despeses de desplaçament i d’allotjament, si és necessari.

És recomanable que l’organització posi a disposició de l'escriptor o el traductor, en cas que calgui, l’opció d’un acompanyament per a persones amb diversitat funcional, amb necessitats especials o facilitats perquè hi pugui assistir amb la família. També es recomana facilitar les dades fiscals als participants abans de la celebració de l’activitat per tal que puguin fer la factura un cop celebrat l'acte. El pagament no pot ser efectuat, en cap cas, en un termini superior als 60 dies posteriors a la prestació del servei.

Si l’organització vol enregistrar l’acte i compartir-lo públicament a posteriori, haurà de disposar d’un permís signat per part de l’autor.

Consulta el document complet

Aquestes recomanacions se sumen a les bones pràctiques sobre àmbits com la traducció literàriapremis literarisdramatúrgia o Intel·ligència Artificial que l'Associació ja ha publicat amb l'objectiu de millorar les condicions professionals dels autors. 

Tota la informació relacionada amb bones pràctiques es pot consultar en aquest enllaç

Fotografia: © Carme Esteve / AELC.