Comença la Fira del Llibre de Bolonya

Catalan
4 d'abril de 2016

La Fiera del Libro per Ragazzi de Bolonya (Itàlia) és un dels esdeveniments de l'any més importants pels diversos operadors del sector cultural per a infants i joves: editors, autors, il·lustradors, traductors, agents literaris, emprenedors, llibreters, bibliotecaris, etc. La 53a edició d'aquesta fira se celebra del 4 al 7 d'abril i ocupa vint-i-quatre mil metres quadrats, presenta uns 1200 estands i més de 25.000 operadors de 98 països diferents. La gran varietat d'iniciatives confirmen la seva importància global com a esdeveniment clau per al mercat, i com a cita cultural imprescindible per a informar-se de les novetats i les darreres tendències del sector en literatura i en il·lustració, en paper i en digital.

Aquest any la fira porta per títol "Fuel the Imagination" (Dóna ales a la imaginació). En aquesta ocasió el convidat d'honor de la fira és Alemanya, i per aquest motiu la Fira del Llibre de Frankfurt i l'Institut Goethe a Itàlia han organitzat tot un programa paral·lel: "Look!", amb exposicions, trobades i tallers amb autors alemanys, a la fira i també, oberts al públic general, per la ciutat de Bolonya.

El Premi Hans Cristian Andersen, que atorga l'International Board on Books for Young People (IBBY), considerat el més prestigiós de la literatura infantil i juvenil a nivell internacional, s'ha anunciat el primer dia de la Fira. Per primer cop en tota la història del guardó l'ha rebut un autor xinès, Cao Wenxuan, amb l'obra plomes. En l'apartat d'il·lustradors l'ha rebut l'alemanya Susanne Berner.

A més de la seva funció comercial, centrada en els intercanvis entre agents literaris, editors i distribuïdors de tot el món, cada any la Fira organitza actes paral·lels centrats en la tasca dels autors i il·lustradors.

A nivell de les activitats que poden interessar els autors, sobresurten les classes magistrals, que tracten un ampli ventall de temes al voltant de la literatura infantil i juvenil, des dels productes digitals, a traducció, edició, funcionament del sistema bibliotecari, aplicacions informàtiques aplicades a la literatura infantil i juvenil i la gestió dels drets d'autor. A més, com cada any, l'organització de la fira proposa diverses àrees reservades per a trobades informals: la cafeteria dels autors (per a discutir-hi sobre editorials, il·lustració, difusió de l'obra..), la cafeteria digital (sobre inoovació i multimèdia), la cafeteria dels il·lustradors i la cafeteria dels traductors.

Com a novetat d'enguany, destaca que l'organització ha reservat un pavelló sencer (Hall 32), als mitjans digitals: un hub on creadors, editors, productors de televisió, cineastes, estudiants d'animació o desenvolupadors informàtics podran discutir i investigar les oportunitats del món digital.

En acabat de la programació professional de la fira, del 8 al 10 d'abril, el recinte obrirà les seves portes al públic en general per a un cap de setmana amb activitats dedicades als lectors joves: tallers, xerrades, espectacles i venda de llibres amb la participació d'autors i il·lustradors. Es farà una menció especial al centenari de Roald Dahl, i al 400 aniversari de la mort de Cervantes i de Shakespeare.

Prop de 35 editorials i entitats que treballen en llengua catalana hi seran presents amb el seu propi estand. A més, aquest any un total de 54 entitats catalanes –9 editorials, 2 associacions, 41 il·lustradors i 2 institucions– especialitzades en llibres infantils exposaran a la ‘Bologna Children’s Book Fair’ mitjançant l’estand que el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya ha posat a la seva disposició. Organitzat per l’Àrea de mercats de l’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC), l’estand dóna una imatge conjunta del sector i ofereix als professionals un espai de negoci on desenvolupar les seves activitats a la fira amb les màximes facilitats. Per a més informació consulteu el Catàleg de professionals catalans a la Bologna Children's Book Fair 2016 [enllaç].

Categoria