Autors i Autores

Víctor Aldea

Víctor Aldea

Biografia

Víctor Aldea i Lorente neix a Barcelona l'any 1973. És especialista en literatura infantil i juvenil, escriptor i traductor.

Després de viure a Mèxic uns anys, torna a la seva ciutat natal i comença la seva carrera com a escriptor. L'any 1987, amb el seu primer conte, guanya el Premi Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya per a joves escriptors i a l'any següent en queda finalista. El 1990 és premiat per la Fundació Pere Vergés pel seu treball de recerca sobre la figura i l'obra de l'escriptor Josep Maria Folch i Torres. El llibre es publica l'any 1991. Al cap de dos anys publica el seu segon conte al llibre recopilatori dels relats premiats amb el Primer Premi l'Esparver d'Edicions de La Magrana.

El 1993 comença a escriure articles per a la revista especialitzada en literatura infantil i juvenil CLIJ. Entre d'altres, en publica una dotzena sobre els germans Grimm, Kenneth Grahame, A. A. Milne, Philip Pullman i la seva trilogia La matèria fosca, la literatura de vampirs o la literatura fantàstica. Cal destacar-ne, també, el més recent sobre el quarantè aniversari de la primera edició de El zoo d'en Pitus i La casa sota la sorra, article guardonat amb el sisè premi Aurora Díaz-Plaja, l'any 2006. Aquest premi és atorgat per l'AELC.

És llicenciat en Traducció i Interpretació per la Universitat Pompeu Fabra des de l'any 1998, en l'especialitat d'Anglès i Alemany. La seva tesina final de carrera La verticalidad en el horizonte del Wake, sobre les traduccions castellanes dels jocs de paraules a Finnegans Wake de James Joyce, feta sota la direcció de la traductora Olivia de Miguel, obté la qualificació de Matrícula d'Honor.
Des d'aquest mateix any, en efecte, també es dedica a la traducció literària. Entre els autors que tradueix, s'inclouen noms com Mario Puzo, Cristina García, David Bezmozgis, Kenneth Grahame, Salvador Dalí, John Griesemer i Colm Tóibín.

L'any 2002 publica Obansheë, la seva primera novel·la per a adults, que obté el premi La Primera Columna. El llibre és el primer lliurament d'una sèrie de novel·les que duen el títol genèric de "La màscara i els rostres", la segona part de la qual, Canvi d'ombres, ja està enllestida però roman inèdita. En l'actualitat, l'autor treballa en la tercera novel·la, La història de Nicodemus d'Hipèria, una visió particular de la figura del doble literari, mentre segueix corregint la versió del seu primer llibre per a joves, El Mestre dels Miralls.

L'abril de 2005, Víctor Aldea és l'escriptor català convidat a la setmana del Dia del Llibre celebrada a la ciutat irlandesa de Cork per llegir fragments de l'obra Obansheë en català i en anglès.