Autors i Autores

Concepció Batallé i Mallarach

Concepció Batallé, guanyadora del XIX Premi Misión, felicitada per Joan M. Puigvert i Jordi Roca, el finalista (1979).
L'autora recitant un poema al Pati de l'Hospici el Dia de la Dona (2010).
Participació en la presentació de "La balada del senyor Ramon" de Sebastià Oliveras.

Biografia

Concepció Batallé i Mallarach neix a Olot l'11 de desembre de 1950, filla del pintor Juli Batallé i de la poeta Mercè Mallarach. Té la diplomatura de Dibuix Artístic i Lineal per l'Escola de Belles Arts i Oficis d'Olot i la de Professorat d'Educació General Bàsica de l'Escola Universitària de Girona.

De petita estudia música al Conservatori de Girona i, fins als catorze anys, cursa comerç i secretariat a l'Escola de la Divina Providència. Més tard, realitza Dibuix, Música i Batxillerat Superior per acabar diplomant-se en magisteri. 

Des dels anys setanta, és professora en diverses escoles. Entre 1972 i 1974, fa docència a l'Escola Cor de Maria - Maria Reina d'Olot. L'any 1974-1975 és professora de dibuix i plàstica a l'Escola Saleciana de Ripoll. El curs 1976-1977 imparteix classes a l'Escola Malagrida. A partir de 1977, fa docència a l'Escola Cor de Maria sent tutora d'EGB i especialista de plàstica i música. També ha fet classes a l'Acadèmia Plantalech d'Olot i és una de les creadores de l'Escola d'Art de Ripoll.

Pel que fa a la música, ha realitzat estudis de piano, guitarra i violoncel. D'aquest darrer, encara n'estudia. Ha posat lletra a música de nadales i cançons, algunes amb Narcís Bosch. Li agraden els concerts i sobretot l'òpera. Ha fet crítiques d'art en diversos mitjans com a la Revista de Girona.

L'afició a la literatura, que ja estima des de petita gràcies a un professor de l'escola, la porten a escriure poesia, contes i assaig. Destaquen Quatre contes per a infants (1981), Joan Prat i Forga (1897-1971): apologia del meu mestre (1987) i un gran nombre de poemes amb motiu de dates destacades com els Aplecs de la Sardana, Sant Jordi o les festes nadalenques que ha publicat anualment en mitjans com "L'Olotí" o "La comarca d'Olot" i en publicacions d'aquestes celebracions. Ha recollit la seva obra inèdita i també la publicada de la seva mare, la poeta Mercè Mallarach.

Ha portat a l'escenari del Teatre Principal d'Olot "Versos i cançons" l'any 2002.

També ha escrit poemes per encàrrec, d'efemèrides, en diversos mitjans i àmbits i ha estat jurat de diferents premis literaris. Ha fet guions radiofònics per a Ràdio Olot i Ràdio La Vall i ha presentat "Temps de literatura" a Ràdio La Vall. Alguns dels seus poemes han aparegut en antologies, treballs de recerca i reculls. Ha realitzat conferències i exposicions de temàtiques diverses al Casal Marià d'Olot, entre d'altres. 

Tira endavant amb un equip l'associació sense ànim de lucre Àmbit Sant Lluc, per perpetuar l'Escola Olotina.

Té tres filles que han heretat l'amor per la música i la tenen també com a professió. Continua treballant per la cultura i la llengua. És aficionada a llegir sobre psicologia i filosofia i, en general, a l'enriquiment personal.