Autors i Autores

Jordi Bergonyó

Jordi Bergonyó, l'any 1954.
L'autor, l'any 1955, a l'escola parroquial de Sant Joan de Gràcia.
Jordi Bergonyó, en una imatge del 1994.

Biografia

Jordi Bergonyó i Aroca neix a Barcelona l'1 de juliol del 1944.

El pare, lampista, treballava a la companyia Catalana de Gas i la mare treballava en una fàbrica tèxtil on feien corbates. L'àvia era d'Esplugues de Llobregat i als anys vint del segle passat havia anat a viure a Barcelona. Viuen tots junts al pis de l'àvia, al barri de Gràcia, en condicions molt precàries i, quan l'autor és a punt de fer els cinc anys, el pare mor de tuberculosi, fet que agreuja molt la situació familiar.

Abans dels quatre anys comença a anar a l'escola municipal, al capdavall del carrer Verdi, i, als vuit anys, passa a l'escola de la Parròquia de Sant Joan de Gràcia. En aquesta escola es barrejaven alumnes d'entre vuit i catorze anys en una classe única i hi anaven nois amb circumstàncies econòmiques i familiars difícils. Allà, a més de destacar com a alumne, feia d'escolà i altres feines, també remunerades, per a l'església. Durant els mesos d'estiu, i amb només deu anys, també treballa atenent trucades telefòniques i fent tasques administratives a casa del mestre, que tenia la família a estiuejar, i l'ajuda en la seva segona ocupació: representant d'una foneria. Molt aviat, als catorze anys, deixa l'escola i es posa a treballar. Entre les diverses activitats professionals que Jordi Bergonyó desenvolupa, hi ha la realització de vitralls, el dibuix publicitari i feines editorials diverses com ara la redacció, la traducció i la correcció.

L'any 1955 entra als Lluïsos de Gràcia, on l'any 1962 fa de tramoista i posteriorment d'actor i, ocasionalment, d'ajudant de direcció. Als Lluïsos hi realitza diverses representacions amb grups de teatre d'aficionats. Entre 1968 i 1969 fa un curs de guionista radiofònic a Ràdio Joventut de Barcelona. En acabar el curs, fa alguna incursió en la ràdio professional, a Ràdio Barcelona, fins que decideix que només escriurà en català i que ho farà preferentment per al teatre. En aquella època aprèn la llengua catalana pel seu compte i comença a escriure els seus primers textos literaris i a enviar-los a premis.

L'any 1973 guanya el premi Josep M. de Sagarra amb la seva primera obra, Por, publicada el 1974. El 1977 obté el premi Santiago Rusiñol de Sitges per l'obra A Buster Keaton, títol que es publicarà l'any 1984. L'any 1978 apareix el títol Història. Posteriorment publica les obres La substitució, del 1995, i L'estranya presència dels déus, de l'any 2006. Jordi Bergonyó també és autor de les obres inèdites Circumstàncies, escrita l'any 1974, i Assaig d'alerta en roig, del 1979, i del guió de ràdio El viatge, del 1991 i també inèdit. Al llarg dels anys ha escrit obres d'assaig, narratives i poètiques que també romanen inèdites.

És soci de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana i del PEN Català.