Autors i Autores

Francesc Bodí

Biografia

Francesc J. Bodí Beneyto neix a Agres (Alacant) l'any 1963. Compagina la docència com a professor de filosofia a Alcoi (Alacant) amb la feina d'escriptor.

Com a novel·lista, és un autor especialment guardonat. L'any 1994, en efecte, ja obté el Premi Enric Valor de Novel·la Juvenil per Volves i olives i el 1995 guanya el Premi Alambor per Cruïlla. Del mateix any és l'obra Passions apòcrifes. Amb Guerres perdudes (1997) obté els premis Joanot Martorell i Premi de la Crítica dels Escriptors Valencians, els anys 1996 i 1998 respectivament. L'obra mostra la difícil relació d'una dona nascuda a principis del segle XX i filla d'una família de terratinents, la Clàudia, amb l'entorn que li ha tocat viure, el món rural durant la Guerra Civil espanyola.

El reconeixement de l'escriptor valencià continua amb cada nova novel·la que publica. Així, amb L'infidel (2000) Francesc Bodí guanya el V Premi Enric Valor de Novel·la en Valencià i el Premi de la Crítica dels Escriptors Valencians, ambdós l'any 2001. L'infidel narra la història de l'Amadeu, un home de més de quaranta anys que, aparentment, té tot allò que es pot desitjar. No obstant això, hi ha un dia en què l'Amadeu es pregunta en quin moment es va equivocar. I és que fa temps que sent un fred intern que sembla no tenir cap raó concreta de ser. L'Amadeu és, en definitiva, un home en transició, una transició que a la novel·la queda contraposada amb la Transició política espanyola, moment històric pel qual passen els protagonistes de la història.

Amb Havanera (2006), rep el Premi Alfons el Magnànim 2005 i el Premi de La Crítica dels Escriptors Valencians, l'any 2006. Havanera és una història de passió, carregada d'erotisme i sensualitat, ambientada a la Cuba de la guerra de la Independència. D'aquesta obra cal destacar l'apropament de l'autor al realisme màgic mitjançant la inclusió d'elements fantàstics. Amb tot, es tracta d'un apropament que no és nou en la trajectòria literària del novel·lista, doncs ja el trobem en obres anteriors com L'infidel. Del mateix any 2006 és el llibre L'espill delator, publicat per la Fundació Bromera per al foment de la lectura.