Autors i Autores

Assumpció Cantalozella

Coberta d'El confident dels reis.

El confident dels reis.

Comença en el moment que Pere el Catòlic engendra Jaume I. Amb una estratègia de la cort de Barcelona i els senyors de Montpeller (recollida a les cròniques), es fa saber al rei que la seva amant l'esperarà al llit.

Amb el beneplàcit de les dues dames, qui realment espera el rei Pere el Catòlic al llit és la seva pròpia muller, Maria de Montpeller, de qui no tenia fills.

Guillem de Cervera, datat històricament com a conseller reial tant de Pere II el Catòlic, el de la batalla de Muret, com del fill d'aquest rei, Jaume I, anomenat el Conqueridor, assistirà a la cerimònia organitzada entorn d'aquella gloriosa.

L'obra , amb la visió de Guillem de Cervera, relata les vivències d'aquests reis, des de l'esmentat engendrament d'en Jaume, la batalla de Muret, on mor el rei Pere, fins a la sortida cap a la conquesta de Mallorca amb en Jaume I capitanejant l'estol.

Els més rellevants aspectes d'una obra farcida de les aventures viscudes per Guillem de Cervera entorn dels fets històrics:

***La persecució de què l'Infant Jaume és víctima des del braçol, quan es desprèn damunt seu una pedra del sostre. Persecució que es concretarà amb un estrany i obscur personatge de Montpeller.

***Les relacions de vassallatge del comte de Tolosa del Llenguadoc envers el comte de Barcelona, rei d'Aragó.

***La crisi dels Càtars, víctimes d'un atac de l'actual nord de França damunt les terres Occitanes. Atac que, amb l'excusa de perseguir l'"heretgia" albigesa, o dels càtars, Innocenci III anomena creuada a instàncies del rei de França. Prop de la Cort de França, Innocenci III havia rebut la seva formació.

*** La batalla de Muret, en una acció de reconquesta dels feus occitans ara en mans de Simó de Montfort, duta a terme per la casa de Barcelona. Els diàlegs del rei en Pere amb Guillem de Cervera, prop de Muret, damunt mateix de Tolosa, seran una herència abans de la batalla en què mor Pere el Catòlic i que, de moment, tancarà el poder dels comtes-reis damunt els comtats occitans.

***El rescat de l'encara infant futur Jaume I de mans del seu "protector", Simó de Montfort, en què intervé davant de tot el confident dels reis.

***La coronació a Lleida del jove rei de 9 anys.

***Les trifulgues del ja rei Jaume I a Muret, on és reclòs per a ser ensenyat pels Templers. Tot i la clausura, el rei sofrirà persecucions i atemptats, i requerirà l'ajut del seu principal Conseller.

***Els primers passos del rei en Jaume com a monarca, consistents a reconquerir les terres occitanes i rescatar-les de Simó de Montfort.

***El retrobament del rei en Jaume amb Aurembiaix d'Urgell, capítol tractat a L'amor secret del rei En Jaume, vist pel tutor Guillem de Cervera.

***Conquesta llampec del comtat d'Urgell, amb Guillem de Cervera al costat del rei, per retornar-lo a la seva comtessa, Aurembiaix.

***Expedició a Mallorca de Jaume I al capdavant dels senyors catalans.

Guillem de Cervera, ja vidu d'Elvira d'Urgell, es reclourà al monestir de Poblet, on trobarà un personatge desllorigador de molts aspectes misteriosos de la vida del rei.

Un fragment d'"El confident dels reis" ha estat triat per a formar part del projecte publicat de l'escriptora Sílvia Aymerich, "traduccions a tres bandes. català-occità-francès".

S'acabarà aquí l'obra de Guillem prop de la casa de Barcelona?

Retornarà quan Jaume I, gran legislador, vol organitzar el poder ciutadà de Barcelona amb "El Consell de Cent"?.

Però...aquest aspecte i d'altres, com l'anada al regne de València, es couen dins una altra obra. Fan xup-xup.

BOOKTRAILER: