Autors i Autores

Joan Casas

Pòrtic

Joan Casas (L'Hospitalet de Llobregat, 1950) és dramaturg, poeta, narrador, traductor i assagista.

Relacionat inicialment amb els grups de teatre independent dels anys setanta i vuitanta del segle passat, la seva obra abasta gèneres diversos encara que el teatre esdevé l'eix vertebrador de la seva creativitat.

A més d'actor, director i professor de l'Institut del Teatre és autor de peces dramàtiques que experimenten en l'ús de l'espai i el temps però que tenen la paraula com a element essencial. Destaquen les obres premiades Nus (1991) i Nocturn corporal (1994), a més de L'últim dia de la creació, estrenada a París el 2006.

En prosa té un primer llibre de narracions, Pols de terrat (1980), premi Víctor Català, i el dietari Amb la terra a la cintura (2010), premi d'assaig Rovira i Virgili. Obté altres premis, per la seva poesia, com el Miquel de Palol de Girona amb Tres quaderns (1986) i el Ciutat de Palma per l'obra Amb efecte (1987) escrita a quatre mans amb Feliu Formosa. El 2005 rep el premi Jordi Domènech de traducció de poesia per la versió de Tard, molt tard, de nit entrada (2005) del poeta grec Iannis Ritsos. Les seves traduccions al català d'altres llengües com l'italià, el portuguès, el rus i sobretot el francès són considerables. De la mateixa manera és abundant la seva aportació en l'àmbit de l'assaig.

Una part de la seva obra escrita encara resta inèdita.Pàgina elaborada per Francesc Viñas per a l'AELC.
Documentació i fotografies: arxiu personal de l'autor.