Autors i Autores

Montserrat Castillo

Montserrat Castillo de petita.
Amb Maria Aurèlia Capmany a la presentació del llibre Junceda il·lustrador.
Amb el seu fill Romà, any 1993.

Biografia

Montserrat Castillo i Valero neix el Nadal de 1951 a Barcelona. Fruit del seu esperit independent, aviat compagina els estudis amb feines administratives. L'any 1977 es llicencia en Història de l'Art per la Universitat de Barcelona, al mateix temps que s'especialitza en Museologia. La seva tesi de llicenciatura sobre "Joan Junceda", esdevé la pedra de toc per investigar la il·lustració. L'any 1991, obté una beca de la Internationale Jugendbibliotheki de Munic, que li permet endinsar-se en el camp de la il·lustració internacional. Pel febrer de 1993, presenta la seva tesi sobre els Il·lustradors catalans de llibres per a infants.

Reconeguda crítica d'art, de cinema i d'il·lustració, Montserrat Castillo ha col·laborat en diverses publicacions periòdiques com ara les revistes Canigó, Foc Nou, Serra d'Or, Clij, Faristol i La Revista de Catalunya, entre d'altres. Ha fet nombroses conferències i presentacions públiques sobre la il·lustració catalana, posant en relleu la rica història de la il·lustració a Catalunya. També ha estat membre de nombrosos jurats. A més, s'ha fet càrrec del comissariat d'exposicions sobre la il·lustració i el llibre il·lustrat, com ara "Entreveure Lola Anglada" (1993), "Els il·lustradors d'En Patufet. L'excel·lència del traç" (2004), "Lola Anglada i l'ideal del llibre" (2005) i "Madorell, la col·lecció de la BC" (2006).

Entre les seves obres cal destacar Junceda (1988), Taller Obert Grau-Garriga (1988), Junceda il·lustrador. El tresor de l'illa (1990), Grans il·lustradors catalans (1997), que va obtenir el Premi "Crítica" —especialitat creada per poder premiar aquest llibre— Pier Paolo Vergerio 1998, Lola Anglada o la creació del paradís propi (2000) i Lola Anglada i l'ideal del llibre, premi Aurora Díaz Plaja 2006.

És sòcia de l'Associació Catalana de Crítics d'Art, de l'Associació Internacional de Crítics d'Art i de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana.