Autors i Autores

Ricard Creus

Coberta de Temps imposat.

Biografia

Ricard Creus i Marzo neix a Barcelona el 1928. A partir dels seus estudis a l'Escola de Belles Arts d'aquesta ciutat decideix emprendre el camí de les arts plàstiques, matèria de la qual ha estat professor. Molt aviat, però, va deixar la pintura per a dedicar-se a la literatura. Ha conreat gairebé tots els gèneres, però en un primer moment publica poesia: Cendra i foc (1975), va ser el seu primer llibre. Després vindran altres, però amb 36 poemes a partir del 36 (1978) va assolir un notable èxit de crítica i públic. Aquest llibre ha estat reeditat el 2004 per Curbet Editors. Amb el poemari Retornar a Itàlia (1992) va guanyar el premi Rosa Leveroni a Cadaqués.

Com a narrador fa la seva estrena el 1979 amb una novel·la juvenil, Una pedra per corona. Anys més tard veuran la llum els seus llibres per a adults, com ara les novel·les L'ocell (1985), que va rebre el premi Octubre a València; Temps imposat (1986) o la guanyadora del premi Sant Jordi del 1987: Posicions. Més recentment ha publicat Vol Barcelona-Mèxic (2000).

Casat amb la pintora Esther Boix, Creus ha conreat amb freqüència la literatura per a infants i joves. Com ara el llibre Pa amb xocolata (1982), amb el qual molts nens i nenes catalans han après a llegir. Amb la seva dona també ha escrit llibres d'assaig al voltant de l'expressió plàstica, dels quals cal destacar: Ús i formació de l’expressió plàstica (1973) i El siglo de Picasso (1982). També ha col·laborat en nombroses publicacions: Cavall Fort, Reduccions, Avui o Tele-exprés, entre d'altres, i ha escrit teatre: Entre aigua i anís. Jo vinc d'un altre temps (1986).