Autors i Autores

Antoni Dalmases

Antoni Dalmases rebent el Premi Octubre de Narrativa l'any 1993 de les mans de l'editor Eliseu Climent.
Una imatge recent de l'autor.
L'autor en una imatge dels noranta.
Antoni Dalmases.

Biografia

Antoni Dalmases i Pardo neix a Sabadell el 1953. Professor de llengua i literatura, escriptor i articulista de premsa, al llarg de la seva vida ha escrit llibres de narrativa per a nens, joves i adults, intentant manifestar el seu goig com a lector però també la seva permanent recerca d'allò que la literatura pot ensenyar a tothom, sigui l'edat que sigui la que tingui el lector.

L'autor sabadellenc es llicencia en Filologia Hispànica i publica el 1980 el seu primer llibre, un assaig sobre Pere Quart. Entre els anys 1976 i 1982 és mestre d'ensenyament primari, i des de 1983 és professor de Llengua i Literatura Catalanes a un institut de secundària de Sabadell.

L'any 1986 Antoni Dalmases publica el seu primer llibre de narrativa, juvenil, I no parava de ploure, i des d'aleshores ha publicat nombrosos llibres dirigits al públic més jove. Especialment destacables són les novel·les La sorprenent història d'en Joan No-me'n-recordo (1990), el conte infantil L'Elisenda i el mar (1993), Doble joc, amb què guanya per primera vegada el premi Gran Angular l'any 1994, El grill tabalot, premi de la Generalitat al millor llibre infantil l'any 1995 o Jo, el desconegut, novel·la amb la qual torna a guanyar el premi Gran Angular l'any 2005.

A principis dels anys noranta l'ofici i la constància com a escriptor d'Antoni Dalmases fan de la seva obra un corpus prolífic d'obres de narrativa per a joves, reculls de contes i una novel·la per a adults. Entre el 1990 i el 1996 l'autor publica nou obres per als més joves, com ara El vescomte minvant (1991), el conte L'Elisenda i el mar, o El grill tabalot (1995), que rep el Premi de la Generalitat al millor llibre infantil d'aquell any.

A banda de la seva producció juvenil, Antoni Dalmases també ha fet novel·la per a adults. Tot i que l'any 1987 guanya el seu primer premi, el Fité i Rossell d'Andorra, amb la novel·la La revolta de Job, aquesta es publicarà l'any 1992, força modificada. Aquest mateix any el recull de contes La infinitud dels parcs obté el premi Marià Vayreda i el 1993 en publica un altre, Les línies de l'atzar, i guanya el premi Octubre de narrativa amb la seva segona novel·la per adults, L'última primavera.

La seva carrera acadèmica com a professor es veu enriquida per les seves tasques de coordinador i professor de Didàctica de Llengua i Literatura Catalanes als cursos del Certificat d'Aptituds Pedagògiques de l'ICE de la Universitat Autònoma de Barcelona del 1984 fins al 1992 i, també, com a professor de Didàctica de Llengua i Literatura Catalanes als cursos del Certificat d'Aptituds Pedagògiques de la Universitat de Barcelona des de 1991 fins al 2006. En aquest mateix camp, exerceix de professor de "Tècniques narratives" a l'Aula de Lletres de Barcelona durant el curs 1997-1998. El curs 1998-1999 és professor de Didàctica de la Literatura Universal a l'ICE de la Universitat de Girona.

El 1998, la seva tercera novel·la per a adults, Al mig del camí, guanya el premi Sant Joan-Caixa de Sabadell. Des del 2001 ha publicat cinc llibres més per a joves i nens. Silvestre Malasang (2001), Temps regirats, molt ben rebuda per la crítica especialitzada, Les cuques ballaruques (2003), la premiada Jo, el desconegut (2005), de la qual se'n prepara una versió cinematogràfica i la col·lecció "Clam Barça", que consta de deu novel·les infantils publicades entre 2005 i 2007, que planegen les aventures d'un grup de joves a l'entorn del món barcelonista.

Com a col·laborador a diversos mitjans de comunicació, premsa escrita sobretot, Antoni Dalmases té una trajectòria llarga, també. Entre els anys 1994 i 2004 escriu articles setmanalment a l'edició del Vallès Occidental del diari El Punt, (abans El 9 Nou) i entre el mes de desembre de 2003 i el mes de març del 2004 escriu un article mensual a l'edició de Barcelona de El Punt. És col·laborador mensual del setmanari d'aquest mateix diari, Presència, i bimensual de la revista Quadern des de 1993. D'altra banda, col·labora amb Albert Om als programes de ràdio Dies tontos i L'hora del pati entre el 2000 i el 2002.

Antoni Dalmases està estretament vinculat a la vida cultural de Sabadell. D'aquesta manera, és coordinador, responsable i presentador dels cicles anuals “De llegir i d’escriure”, organitzats per la Fundació Caixa Sabadell del curs 1999-2000 al 2002-03, i membre de la Fundació Bosch i Cardellach de Sabadell. Interessat des de sempre per la figura de Joan Oliver/Pere Quart, com ho demostra el seu primer llibre editat, ha fet lectures de la seva obra a diversos actes, com els diversos que es van organitzar en motiu del centenari del seu naixement, i ha impartit conferències a instituts, centres cívics i biblioteques sobre la seva figura i la seva obra.

És soci de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana i del PEN Club.