Autors i Autores

Catalina F. Isern i Fiol

L'autora, amb el seu germà.
Catalina F. Isern i Fiol, amb 3 anys d'edat.
L'autora, amb 11 anys.
Cati Isern, escrivint.

Biografia

Catalina F. Isern i Fiol neix un divendres d'octubre de 1963 a Consell, poble de Mallorca. Ja de ben petitona compon les primeres poesies i narracions, i des de llavors no s'ha aturat. Fidel col·laboradora de premsa i revistes locals i de fora és obté el segon premi del certamen literari "Es Faç", l'any 1984.

El 1985, amb tan sols vint-i-un anys, publica el seu primer llibre I les flors quan naixeran?, recull de poemes escrits entre 1982 i 1984, on s'expressen una sèrie de reflexions sobre la separació amorosa i tot allò que l'envolta: solitud, melangia i esperança. L'any 1990 publica la seva segona obra, Sutja, desencantat-temps, on l'autora empra un to més aspre i escèptic que en la primera obra, però sense abandonar la ironia aguda, l'autocrítica i el vitalisme expressiu. El tema d'aquest segon llibre és el desig de desemmascarar els innombrables paranys, les imposicions moralitzadores, les falses il·lusions de la nostra vida, per tal que aquesta aconsegueixi alguns moments d'existència lliure d'efímera felicitat.

També el 1990 l'editorial Amarantos tria un dels seus treballs i publica Aparador de poesia i pensament, un llibre col·lectiu en català i castellà. El 1992 publica l'obra 3 poetes impopulars, juntament amb Manuel Molina i Ana Ballesteros, un recull de poemes escrits entre 1990 i 1991. El 1994 col·labora amb l'antologia poètica d'Amarantos Nosotros III.

El 2007 publica Sombra de mis pasos, juntament amb Manuel Molina Cortés, poemes escrits durant el 1989, guanyadors de la selecció realitzada per Editorial Amarantos l'any 2004; Repugnant llunyania, en procés de traducció al francès, i enllesteix també la seva obra inèdita 365/89 poemari, trossets d'ànima del dia a dia, la publicació de la qual està prevista pel gener del 2008.

L'obra de Catalina F. Isern i Fiol consisteix a abordar la regió nua de l'experiència interior sense evadir-se del món exterior; aquest buit artificial inflat on vivim.

És cofundadora i col·laboradora de la revista literària hispanoamericana Catarsis, amb seu a Barcelona. Es tracta d'una publicació trimestral on lluita per divulgar la literatura i donar cabuda a tota la gent que comença.

Aquest any 2008 treballa en un nou projecte, més madur i, sobretot, molt més lliure, del qual espera poder-ne parlar prest.

Ha cursat estudis de tècnic especialista administratiu a l'institut d'Inca i el COU a Palma, al Joan Alcover; té un Master en direcció d'empresa, gerència, cursos d'empresa i negocis, recursos humans i tècniques de comunicació i ha cursat estudis d'especialització en Art floral, escaparatisme, disseny de jardins, horticultura i floricultura; és especialista en verds ornamentals.

De professió empresària, floricultora i florista, podem catalogar l'obra de Caterina F. Isern com a totalment autodidacta, vocacional i espontània, un do de naixement que alimenta dia a dia amb el seu estudi i pràctica constant.