Autors i Autores

Sebastià Oliveras

Biografia

Sebastià Oliveras i Duran (Capmany, 1952) fa els estudis primaris, els de comerç i el batxillerat elemental al mateix poble; el batxillerat superior a l’Institut Muntaner de Figueres; magisteri a Girona i, en acabat, Filologia Anglogermànica a Girona i a la Universitat Autònoma de Barcelona. 

Dirigeix el Diccionari pràctic i complementari de la llengua catalana (DICPC) entre 1975 i 2019 amb la col·laboració de companys de diferents regions catalanes, un total de quaranta-tres anys de recollida i estudi de mots i frases fetes d’arreu dels Països Catalans. 

Tot i que li agrada molt llegir no sempre ha estat fàcil tenir llibres a l'abast. A casa només hi troba llibres en català i castellà i de seguida els acaba. A escola i a l'institut es llegeix poc i de manera molt mecànica. Té sort d'un amic de Ceret, que fa el batxillerat a Vallespir i ha de llegir llibres gairebé cada setmana. Un cop llegits, els passa al seu amic, que d'aquesta manera coneix la literatura francesa. Després també interessa per la literatura en català, en castellà, l'anglesa i actualment fins i tot estudia alemany per tal de poder-se endinsar en la seva literatura. 

La seva entrada al món de la poesia és tardana, als 54 anys, però en alguns moments té de mentor i corrector el gran amic i bon poeta Manuel Tosca i Amella. Afirma que escriu per divertir-se i també per mirar d'innovar treballant en camps que li semblen poc transitats en la nostra literatura. 

Procura fer poesies senzilles i parlar de fets quotidians. A casa hi té un llibre de Ramon Masifern, de la Bisbal, La vida al camp, la primera edició del qual és de l’any 1902. És un cant a les estacions i a les feines de la terra. Se’n van fer 8 edicions. Li han interessat Victor Hugo i Alphonse de Lamartine, també Sagarra, Pere Quart, Llorente, Joan Alcover i Costa i Llobera, entre d'altres. 

Sebastià Oliveras viu a Amer i és mestre jubilat. Li agrada la música, sobretot, la clàssica i les sardanes. Actualment, està preparant un llibre de poemes per a adolescents i joves, un llibre de poemes per a gent gran i un llibre on explica les seves experiències a l’ensenyament.