Autors i Autores

Francesc Payarols
1896-1998

Pòrtic

Francesc Payarols (Girona, 1896 - Barcelona, 1998) traductor del rus, l'alemany, l'anglès i el francès. Professor d'alemany i anglès als instituts de la Seu d'Urgell i Lleida.

Amb gran esforç familiar, per la seva ascendència humil, estudia magisteri i idiomes. És el primer a traduir directament del rus al català per a l'editorial Proa l'obra de grans autors com Dostoievski, Tolstoi o Txèkhov. Crea, amb altres companys de professió, l'editorial Atena que té una vida efímera. Posteriorment tradueix de l'alemany al castellà per a l'editorial Apolo on publica obres de Stefan Zweig i Thomas Mann.

Els anys immediatament posteriors a la Guerra Civil exerceix de professor d'alemany i d'anglès a l'Institut de la Seu d'Urgell. Més tard és professor numerari d'anglès a Lleida. Compagina aquesta feina amb la de traductor per a l'editorial Labor on tradueix de l'alemany, de l'anglès i del francès al castellà una gran quantitat d'obres de temàtica diversa com mitologia, història, geografia, art, economia o els contes d'Andersen i els dels germans Grimm.Pàgina elaborada per Francesc Viñas per a l'AELC.
Documentació: Pilar Estelrich.
Fotografies: Arxiu familiar de l'autor.