Autors i Autores

Ferran Torrent

Cambres d'acer inoxidable.

"Al detectiu Butxana, un client anònim li encarrega la investigació de la vida del socialista Josep Taner, possible aspirant a la Generalitat. D'altra banda, un cabalós empresari entrat en anys li ha demanat que segueixi la seva jove dona, per esbrinar si l'enganya. Butxana, no obstant, està molt més interessat en la mort d'una prostituta que ha aparegut assassinada al districte del comisari Tordera, un vell frustrat que pretén encarregar-se del cas sense admetre cap col·laboració, però es veurà obligat a establir una incòmoda aliança a tres bandes, amb el detectiu i amb el periodista Hèctor Barrera. El trio regirarà les entranyes de la decadent València de finals de segle, des d'hotels de luxe fins a prostíbuls, i descobrirà que el passat és un lloc on tothom sempre acaba tornant."

(Extret de la contraportada)

* * *

"La gran novetat d'aquesta novel·la és el retrobament amb tres personatges de les primeres històries de Torrent: el detectiu Toni Butxana, el periodista Hèctor Barrera i el comissari Tordera. I el gran assumpte de què, en el fons, tracta Cambres d'acer inoxidable és l'obscena inclemència del pas del temps. [...] El detonant de tota la història és el detectiu Butxana, al qual, de cop i volta, les circumstàncies el forcen a plantar-se davant de la cara fosca d'un grup de companys d'infantesa i joventut amb qui va compartir afanys d'aventura i il·lusions de revolució.

¿Podem dir, després d'aquest breu i necessàriament ambigu resum, que ens trobem davant d'un retorn de Ferran Torrent als seus orígens novel·lístics? La resposta és no. De fet tinc la impressió que Cambres d'acer inoxidable és un llibre que no podia haver-se escrit abans ja que, en certa manera, el veig com un punt de confluència entre el Torrent més negre de l'etapa, per entendre'ns, de Quaderns Crema i el més introspectiu –i ¿per què no dir-ho?, poètic– que hem conegut a partir de Gràcies per la propina; La mirada del tafur i, sobretot, en aquella esplèndida simfonia de subtileses titulada L'illa de l'holandès."

(Joan Josep Isern. "L'alquímia dels dies", Avui (Barcelona), 26 d'octubre del 2000)

* * *Altres edicions:
  • Alzira: Bromera, 2001.
  • Barcelona: Círculo de Lectores, 2001.
  • Barcelona: Planeta, 2002.